onsdag 15 december 2010

Fatwa mot självmordsbombaren i Stockholm

 Schejk Hassan Moussa. Foto: Björn Larsson Ask

En svensk imam, Hassan Moussa, har utfärdat en fatwa mot självmordsbombaren i Stockholm. Moussa är verksam vid Stockholms stora moské, ordförande i Sveriges imamråd, vice ordförande i det Svenska Fatwarådet och sitter i styrelsen för Europeiska Fatwarådet.

– Det är förbjudet att godkänna det som har hänt eller försöka rättfärdiga det. De som accepterar det eller rättfärdigar detta är lika skyldiga som gärningsmannen själv, säger Moussa enligt Sveriges Radio Han fortsätter:

– Jag uppmanar alla imamer att ansluta sig bakom den här fatwan. Och inte bara ställa sig bakom fatwan utan även se till att den förverkligas och att de ska betrakta Sverige som ett fredligt land.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Strax före klockan nio på morgonen den 7 juli 2005 inträffade de första självmordsbombningarna någonsin i västeuropa. Tre tunnelbanetåg i centrala London sprängdes i en samtidig attack. Ungefär en timme senare skedde den fjärde attacken, då en bomb detonerade på en buss. Sammanlagt dödades 56 människor och 755 skadades. Bland offren fanns flera muslimer. (Länksamling)

I sin fredagspredikan i Stockholms moskén fördömde imam Moussa oreserverat dåden i London. I artikeln Svenska islamister hotar att döda mig (Expressen 2007-02-10) skriver han att "vi nu en gång för alla måste göra upp med de krafter som vanhelgar islam genom att lemlästa och mörda fullständigt oskyldiga människor".

Efter sin fredagspredikan blev Moussa hotad till livet av svenska extremister som krävde att han skulle sluta fördöma den islamistiska terrorn. Han vände sig till polisen för att göra en anmälan. Polisen vägrade ta emot anmälan och hänvisade istället till säkerhetspolisen. Moussa skriver i den ovan omnämnda artikeln:

"Jag har en känsla av att många inte förstår hur allvarlig situationen är. Att Sverige kommer att drabbas av ett terrorattentat som det i London är inte särskilt troligt, men heller inte omöjligt. Det svenska samhället måste få upp ögonen för att det finns extrema muslimer i landet, även om de är ett fåtal, som hatar det öppna och toleranta samhället, som inte vill att vi muslimer ska vara en självklar del av västvärlden, Europa och Sverige. Personer som är beredda att gå hur långt som helst för att uppnå sina mål. Min uppfattning är att situationen är så allvarlig att vi bör skapa en allians, en nationell samling."

Redigerat:
Hassan Moussa är enligt uppgift inte längre verksam som imam vid Stockholms stora moské.

1 kommentar:

Bahlool sa...

http://en.wikipedia.org/wiki/Suicide_attack#Muslim_views