onsdag 8 december 2010

Religion och idrott

Fotbollssupportrar i Kungsträdgården, Stockholm, ser en match med Sveriges landslag på storbilds-tv. (Arkivbild: SVT).

I våras kunde man läsa att Qatar hade för avsikt att innan årets slut starta en fotbollsliga för kvinnliga spelare. Det ansågs vara en del av landets marknadsföring för att få arrangera VM i fotboll 2022. Efter offentliggörandet av FIFA:s beslut förra veckan att förlägga VM i Qatar gick landets aktiebörs upp till den högsta nivån på två år

President Obama sa till amerikanska journalister att det var ett felaktigt beslut att Qatar tilldelades värdskapet. Yusuf al-Qaradawi, mest känd för sitt tv-program ash-Shariah wal-Hayat (Shariah och livet) med omkring 40 miljoner tittare, kommenterade också FIFA:s beslut:

Qatars triumf är ett slag i ansiktet på USA och beviset är president Obamas uttalande att valet av Qatar var ett misstag. USA vill sopa undan araberna inom alla områden, vare sig det gäller militärt, ekonomiskt eller inom idrotten.

Qaradawi uttryckte sin beundran för Qatars förmåga att möta hård konkurrens och betonade att detta var en triumf för hela regionen:

Mellanöstern är vaggan för civilisationer och platsen där religioner började. Detta är en seger för upproret mot marginaliseringen av regionen.

När Qatar i mars 2008 invigde den första kristna kyrkan hävdades att detta var ett taktisk steg inför landets ansökan om att få arrangera de olympiska sommarspelen 2016. Olympiskakommittén beslutade emellertid att OS det året skulle gå av stapeln i Brasilien, men Qatar tillkännagav redan i augusti 2008 att det hade för avsikt att ansöka om OS 2020.

Den andra kristna kyrkan i Qatar invigdes 2009 och flera kyrkor är nu under konstruktion. USA:s statsdepartement publicerade i november 2010 en rapport om internationell religiös frihet. (Hela rapporten). I den står att Qatar har gjort positiva ansträngningar för att uppnå större religionsfrihet i landet, trots vissa begränsningar att utöva annan tro än statsreligionen islam. Enligt rapporten förbjuder Qatars konstitution och lagar religiös diskriminering och ger rätt till föreningsfrihet, allmänna sammankomster och privat utövande av andra religioner än islam, inom de ramar som tar hänsyn till den allmänna ordningen och moralen.

Kom sen inte och säg att politik, religion och idrott inte hör ihop.

8 kommentarer:

THE Banana sa...

Jag tror att Qatars unika plan med miljö- och IKEA-vänlighet gjorde en hel del. Politiska preferenser ska vi inte jämföra - flera av världens vidrigaste och mest blodutgjutande stater har fått arrangera de stora tillställningarna - inte bara en gång utan om och om igen.

Jag är glad att Qatar fick den. För en gångs skull i modern tid får vi även en VM-by och kanske, om Qatar inte fegar ur, har vi ett VM utan överförsfriskade vita européer som drabbas samman i gängslagsmål och/eller nyttjar lokalbefolkningen sexuellt som tidsfördrift mellan matcherna.

Cherin sa...

Kanske inte den mest smickrande bilden på mig? Taskmört.

Svarten sa...

Bananen

Håller med. Kul att Qatar fick VM.

Cherin

Men snälla, det är en underbar bild. Så mycket känsla - och du äger hela bilden.

Cherin sa...

Jag försöker se det med dina ögon.. men lyckas inte riktigt. :)

Nana sa...

intressant ämne måste jag säga. Men fan vad det e mycket fokus på annat och man kollar väldigt långt in i framtiden.. Kollade precis på filmen 2012 därför är mina tankar på viktigare ämnen så som naturkatastrofer, när fan ska vi ta tag i den globala uppvärmingen t.ex och minska på koldioxid utsläppen gott folk??

ribicnana.blogg.se

Anonym sa...

the banana

du vet att i i Qatar så är det lagligt att gifta bort flickebarn, och att kvinnor och andra religiösa grupper än muslimer har noll att säga till om?

Svarten sa...

Anonym

I Qatar är åldersgränsen för äktenskap 16 år. Kvinnor har rätt att skilja sig från sin make utan att förlora vårdnaden om sina barn och frånskilda kvinnor är berättigade till tre års underhåll. Kvinnor har laglig rätt att förhandla fram ett äktenskapsförord som kan ge dem större rättigheter än de som garanteras i lag.

Rösträtt för kvinnor infördes 1999.

Källa: http://www.freedomhouse.org

Konstitution och lagar förbjuder religiös diskriminering och ger rätt till föreningsfrihet, allmänna sammankomster och privat utövande av andra religioner än islam.

Källa: http://www.state.gov (U.S. Department of State)

Det finns två kristna kyrkor i Qatar och flera är under konstruktion.

THE Banana sa...

Anonym:

svarten har besvarat dig på ett utmärkt sätt så jag har inte så mycket att lägga till. Så om jag ska kliva över dina osanningar, som redan falisiferats, och säga något annat så blir det väl följande:

inget land är perfekt, alla har sina egenheter som andra reagerar emot. Jag tror dock inte att Qatar har mer att skämmas för än vad Kina, England, USA, Turkiet, Australien, Ryssland och en rad andra länder har och som ändå fått arrangera olika former av världsmästarskap. Eller anser du att det är mindre allvarligt om man gör illa andra folkslag än sina egna/att fotbolls-vm är en klass för sig när det gäller moraliska betänkligheter?