tisdag 14 december 2010

Terroristens stora ensamhet

För precis fem år sedan, den 14 december 2005, postades ett brev adresserat till polisen och flera stora svenska tidningar. I brevet tar en person, som uppger sig representera terroristorganisationen al-Qaida, på sig ansvaret för ett attentatet som genomförs natten mot 15 december. Attentatet utförs av en person som kastade flera molotovcocktails mot en irakisk vallokal i Kista. Ingen skadades.

I brevet uppgavs att attentatet beordrats av "al-Qaidas högsta ledning i Sverige" och texten avlutades med hotelsen att Kista-aktionen bara var en försmak och en varning inför framtiden.

- De som ligger bakom attentatet kan ha gett sig själva ett carte blanche att trappa upp våldet om deras krav inte tillmötesgås. Och de visste att kraven inte skulle tillmötesgås. Nästa gång kan de säga "ni har blivit varnade", sa terroristexperten Magnus Norell

Personerna bakom attentatet greps. Vilka var terroristerna? Vilka motiv hade de? Hur mycket handlade om politik och religion? Sveriges Radio har försökt besvara frågorna med hjälp av intervjuer, polisrapporter och de chattsamtal som säkerhetspolisen registrerade.


En radiodokumentär av Lotta Erikson: Terroristens stora ensamhet.

Se även blogginlägget Vem blir terrorist?

1 kommentar:

Tonårsmorsa / Fatou sa...

Mycket bra program! TACK för att du la ut den! :-)