torsdag 2 december 2010

Fikarasten gör dig effektivareEnligt en svensk undersökning finns det ett tydligt samband mellan gemensamma fikaraster och ökad effektivitet på jobbet. Norrlänningar fikar mest, stockholmare och skåningar fikar minst.

När jag kommer till jobbet på kvällen står det en bricka på skrivbordet med koppar och en termos med kaffe. Ibland även något tilltugg, kanske en nybakad bulle eller en chokladbit. Det har hänt att kaffet inte stått där och det är ingen bra början på arbetspasset.

Jag kommer ofta till jobbet 15-20 minuter innan jag ska börja arbeta. Det blir lite småprat med gänget som ska gå hem. Mina arbetskollegor under natten droppar in. Den strikt yrkesmässiga delen med rapportering om vad som hänt under dagen och annan viktig information klaras av. Efter att daggänget gått hem blir det ytterligare en kopp kaffe och en informell pratstund med arbetskompisarna som jag jobbar med under natten. Ungefär så brukar det se ut. Sedan känner jag mig redo att börja arbeta.

Det sista jag gör innan jag går hem på morgonen är att fixa kaffebrickan till mina kollegor som ska arbeta under dagen.

2 kommentarer:

c sa...

Härlig rutin men vad arbetar du med då?
Själv ska de ta bort gratis kaffet på skolan jag jobbar på, tycker det borde vara obligatoriskt att erbjuda kaffe utan kostnad, speciellt inom pedagogiska yrken.

Svarten sa...

C

"Härlig rutin". Visst.

Och det ska till en riktigt bra ursäkt när någon glömt ställa fram kaffe till sina arbetskamrater.

Det borde naturligtvis vara en självklarhet med gratis kaffe på alla arbetsplatser.