lördag 11 december 2010

Trailer: Fem minareter i New YorkI en kommentar i går fick jag tips om filmen Five minarets in New York (New York’ta Beş Minare) av den kurdiske sångaren, skådespelaren och filmproducenten Mahsun Kırmızıgül (Officiell hemsida/Svenska Wikipedia), som själv har en ledande roll i filmen.

När den hade premiär i Turkiet 5 november sågs den av över 700 000 personer under första helgen. Filmen släpptes samtidigt i Tyskland, Österrike och Holland och där såldes totalt nämare 100 000 biljetter under premiärhelgen. Efter en månad hade den setts av över 3 miljoner biobesökare enbart i Turkiet. I början av november hade filmen redan sålts till ytterligare 10 länder.

Recensenten i Today's Zaman var dock långt ifrån imponerad:

Kırmızıgül har ädla avsikter, han försöker verkligen vara trogen sin politiska övertygelse, som kan sammanfattas som jämlikhet, fred, ilska över de oskyldiga liv som offrats i Mellanösterns konflikter och ett bestämt ställningstagande mot islamisk fundamentalism. (...) Det är nästan som om man inte tittar på en film utan lyssnar på ett tal under en kampanj med någon politiker. Varför startar inte Kırmızıgül sitt eget parti istället för att göra filmer, undrar man.


Affisch av den framgångsrike grafiska designern Emrah Yücel, som också gjort filmaffischer till Kill Bill, I Robot och Star Wars-triologin.

Inga kommentarer: