söndag 27 mars 2011

De tre aporna

En gång i tiden var jag på god väg att utvecklas till en odräglig vinsnobb med planer på att bli vinsamlare med egen vinkällare. Nu blev det inte så - tack och lov. Numera dricker jag nästan aldrig vin och om det skulle hända, i samband med en köttbit på restaurang, blir det "Husets vin", som i regel är något billigt rödvin.

När jag stod och köade på systembolaget i lördags, för att köpa några öl, föll blicken på en vinkartong som markant skilde sig från de övriga. Texten var på svenska och motivet var de klassiska tre aporna som inte ser, hör eller talar. Vad jag inte visste var att vinet är en av systembolagets storsäljare under de senaste åren.

Vad några läsare kanske inte vet är vad de tre aporna symboliserar, så det tänker jag berätta för er nu.

Här i västerlandet får de oftast  stå som symboler för inskränkta, mentalt blockerade individer som vägrar se sanningen och i stället ängnar sig åt diverse önsketänkanden. Men dess ursprungliga innebörd är en helt annan och har mycket gemensamt med denna bloggs motto: Humata, Hukhta, Huvareshta ("Goda tankar, goda ord, goda handlingar"), som är grundprincipen inom zoroastrismen.

Aporna symboliserar en central tankegång inom bland annat buddismen; att "inte se (något ont), inte höra (något ont), inte säga (något ont)" och där igenom inte själv sprida det onda vidare. Den i dag förmodligen äldsta avbildningen av de tre aporna är ett snideri från 1600-talet och återfinns över en port i Shintohelgedomen Tōshō-gū (video) i den japanska staden Nikkō.

Avslutningsvis kan jag inte avstå från att fundera över hur dessa apor kunde hamna på en 3-liters vinförpackning, med tanke på all den ondska och det elände som ofta följer i alkoholbrukets spår.

De tre aporna vid Shintohelgedomen Tōshō-gū i Nikkō, Japan.

4 kommentarer:

Jan sa...

Enligt text på boxen kallar Enjoy Wine & Spirits sina apor för Anders/Göran/Ove. Se även
www.tr3apor.se (har dom stulit iden med att blanda bokstäver med en siffra från dig?)
Hur som hellst eftersom mina barnbarn älskar den vita varianten, brukar jag köpa den åt dom, NOT.

Emma sa...

Haha halal-o-ween, kanske de kanske :P är du muslim ? =)

tack för du la till mig på länklisten föresten va med där med en annan blogg som slutade fungera.. men nu är jag tillbaka på den svarta listan igen :P

he.he.

Jasmin sa...

Den ligger på Östra Ågatan 11. Maten var så god men man blir ju ruinerad där! Tacka vet jag arab ställena i Sthlm med rrrriktig god grillad kött för 90 kr/ menyn where you can eat untill you drop ;) Här delade vi på en grill mix buffe för 1199 kr till 4 pers. Av det kött som serverades var det bara 1 shish kebab, 1 kyckling spett o 1 tecka spett (lammfile på spett) med ynka 5 fileer på varje spett!! Jag dog av hunger :'(

Svarten sa...

Emma

Nej, jag är inte muslim.