torsdag 10 mars 2011

Fulla - en arabisk BarbieDockorna Barbie och Fulla har jag skrivit om tidigare. I natt snubblade jag över en artikel om Fulla som "är sexton år gammal. Hon är arabiska till kropp och själ", som det står på dockans officiella hemsida

Artikeln ingår i en serie om muslimska kvinnors kroppsuppfattning. I introduktionen till artikelserien skriver Sarah Joseph, chefredaktör för den brittiska muslimska tidskriften Emel, om de skönhetsideal modebranschen försöker pracka på dagens kvinnor:

"Muslimer är inte immuna mot allt detta. Gallerior i arabvärlden översköljs med det senaste modet. Jag har stått stum av förvåning i banker för endast kvinnliga kunder som tagit av sina abayas och sjalar för att avslöja designkläder komplett med navelpiercingar och tillhörande smycken. Iran har blivit 'näsjobbens' huvudstad i världen. Anorexi bland muslimska flickor är på uppgång."

Introduktionen avslutas med ett antal frågor:

"Hur hjälper vi våra barn, särskilt våra döttrar, att känna trygghet i sina egna kroppar? Hur kan vi hjälpa dem att stå emot den globala jakten på kroppslig perfektion? Hur kan vi förhindra att muslimska kvinnor förvandlas till Hijab-Barbies?"

1 kommentar:

nitza sa...

Barbie har även en kusin som heter Clawdeen Wolf -en hårribel docka, (ab beskrivning av den).

http://www.aftonbladet.se/wendela/article8693307.ab