onsdag 16 mars 2011

Befjädrat kokainTrailer för dokumentären Feathered Cocaine som kan ses hos SVT Play till och med 14 april 2011.

Om någon stövlat in på ett filmbolag med manuset till dokumentären Feathered Cocaine och föreslaget att de skulle göra en spelfilm av detta, så hade de antingen blivit utskrattade elller utkastade - förmodligen både och. Det här är en helt fantastisk historia om en amerikan som är besatt av falkar. Han reser till Iran och tränar shahen av Irans falkar, konverterar till sikhismen och sedan rullar det på. En dokumentär med Mellanösterns jaktfalksläger i centrum, omgiven av penningstinna oljeshejker, falksmugglare, CIA, Osama bin Ladin och en mängd andra mer eller mindre suspekta personer.

Filmen är gjord av två islänningar som inte hade den minsta aning om vart deras planerade dokumentär om falkar skulle leda dem. Se en videointervju med filmarna.

Namnet på dokumentären kommer sig av att det är lönsammare att smuggla jaktfalkar än kokain. En medelstor pilgrimsfalkshanne är stor som en kråka och väger omkring 600 gram. I Mellanöstern kan en rik oljeshejk betala sju miljoner kronor för ett exemplar - det blir ungefär 11 500 kronor per gram.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

När jag googlade på pilgrimsfalk hittade jag en artikel från mars 2010 som berättade om den första pilgrimsfalk i mannaminne som hade övervintrat här i Uppsala. Kommunen var angelägen om att den stannade i staden och byggde en boplats åt den ett stenkast från min bostad. Om den har blivit bofast vet jag inte, men det skall jag försöka kolla upp.

Redigerat:

Video med pilgrimsfalk vid Uppsala Domkyrka filmad i februari 2011. Om den flyttat in i den av kommunen erbjudna bostaden återstår dock att se.

1 kommentar:

mehvish sa...

Rösta på din favorit blogg
http://mylitlefriend.blogg.se/2011/march/rosta-pa-din-favorit.html#comment