tisdag 1 mars 2011

Somalias änglarHawa Abdi och Deqo Mohamed, båda läkare från Somalia, hos TED

Läkaren Hawa Abdi, 63 år, och hennes två döttrar, som också är läkare, har kallats för Somalias änglar och en blandning mellan Moder Teresa och Rambo. I inbördeskrigets Somalia, där Al-Shabab terroriserar befolkningen (läs juristen Cherin Awads kommentar), har de lyckats med det till synes omöjliga. De har på sin egen mark byggt upp ett fredat samhälle för 90 000 flyktingar, en skola för 850 vuxna och barn, de flesta kvinnor/flickor, och ett sjukhus med 400 bäddar där vården är gratis.

En artikel i The New York Times berättar om hur 750 beväpnade terrorister i maj förra året invaderade samhället, slog sönder sjukhusets utrustning och satte Hawa Abdi i husarrest. Hundratals kvinnor från samhället kom till hennes undsättning och drev i väg inkräktarna. Men innan de försvann avkrävdes de en ursäkt - en skriftlig sådan - vilket de också trots motstånd fick.

6 kommentarer:

Cherin sa...

Det finns en risk att det här inlägget klipps och klistras till en annan blogg inom en snar framtid. Underbart inlägg och ett klipp som både ger gåshud och framkallar tårar -och hopp!

THE Banana sa...

Vilka eldsjälar! Det är sådant som behövs i världen eftersom politiker uppenbarligen gett upp hoppet om folket och ägnar sig heltid åt att tillfredsställa pengaflöde. Den slår dock undan benen på sig själv. Det är iögonfallande att de tillämpar en sexistisk aspekt på sin världssyn och verksamhet - och att publiken hyllar dem just för det.

Cherin sa...

Nu förstod jag inte. På vilket sätt var kvinnorna sexistiska?

THE Banana sa...

I kommentaren står det inte att de är sexistiska utan att de tillämpar en sexistisk aspekt på sin verksamhet. detta framgår 2:44-03:23.

Cherin sa...

Så om man säger att kvinnor inte är hjälplösa och att kvinnorna är landets hopp ( ett land där männen de senaste decennierna inte haft annat för sig än att slakta varandra) så tillämpar man sexistisk aspekt på verksamheten? Jag förstår fortfarande inte. Hur definierar du sexism?

THE Banana sa...

Vad du plockar ut för fraser och tillämpar dina tolkningar på får stå för dig själv. I min bild, och jag tycker att jag har ett sunt sätt att se på saken, finns det ingen somalisk könsbunden samhällsoduglighet eller våldsbenägenhet. Att gå på detta som linje är inte bara ett sexistiskt utan även farligt. Tankesättet förutsätter även en lägre syn på de somaliska männen som offer, som i bästa fall har sig själva att skylla då de attackeras, förtrycks och lemlästas av sina egna. Paralleller kan dras med många liknande analogier – men då skulle de flesta, och då med rätta, nyansera bilden till något mera sakligt och förnuftigt. Varför detta är så främmande i de somaliska männens fall är det enda som är svårbegriplig, med sådana är ju sexistiska anfäktningar. Svårare än så är det inte.