fredag 4 mars 2011

Proggmusik från 1970-talet (2)

Proggmusiken på 1970-talet gick ofta hand i hand med det nyväckta intresset för svensk folkmusik. Proggare från hela landet vallfärdade till spelmansstämmorna för att lyssna på traditionella spelmän. Delsbostämman, Sveriges äldsta spelmansstämma, var något av ett Mecka för proggarna.

Men helt friktionsfritt var inte umgänget mellan traditionalister och proggare. Det faktum att dragspelet och en del andra instrument var förbjudna inom stämmans område retade många. Jag minns hur riksspelmannen Björn Ståbi, som också hade en fot i den progressiva musikrörelsen, vid en spelning i Uppsala uttryckte funderingar över att lämna fiolen hemma och ta med saxofonen till Delsbostämman.

En av medlemmarna i Folk & Rackare frågade publiken i Uppsala om de visste hur många traditionella spelmän det behövdes för att byta en glödlampa. Svaret var fem. En som bytte lampan och fyra som tittade på och pratade om hur bra den gamla lampan varit.Kebnekaise blev naturligtvis aldrig insläppta på Delsbostämman. I slutet av 70-talet, när den progressiva musikrörelsen blev mer politiskt inriktad, stämplades gruppen dessutom som "flummig". Här spelar de Leksands skänklåt i TV4 Nyhetsmorgon 2009.

3 kommentarer:

Pierre Falk sa...

Mest imponerad är jag över att TV4 fått Kebne att klocka in på mindre än tre minuter. Inga tre-minutersförspel. Inga långa solon. Inget malande. Inget långt efterspel.
Dom är magiska live, men dom håller inte givna tidsramar.

Svarten sa...

Pierre Falk

"Dom är magiska live"

Jepp. Minns när jag såg dem på München Bryggeriet i Stockholm. Jag tror inte någon av låtarna var kortare än 20 minuter.

Pierre Falk sa...

Jag såg dem med min fru för kanske sex år sedan. När de spelat som sista band på en gala, jag tror att de började runt 11, och klockan började närma sig 2, så var vi tyvärr tvugna att gå hem. Det sades att Kenny hade feber och var sjuk. Det märktes inte alls.