onsdag 3 mars 2010

Svenska språk



Lär dig teckna över 500 ord och enkla fraser

Jag har under natten fördrivet en del tid med att kolla in lite runt språken i Sverige. Visste ni att det var så sent som 1 juli 2009 svenskan blev det officiella, lagstadgade huvudspråket i Sverige?

I Sverige talas och skrivs omkring 150 språk, fem av dessa har status som nationella minoritetsspråk; finska, samiska, meänkieli (tornedalsfinska), romani och jiddisch. Det finns två krav för att ett språk ska bli nationellt minoritetsspråk; att det inte är en dialekt och att det talats i Sverige under tre generationer, cirka 100 år.

De största invandrarspråken är arabiska, turkiska, persiska, spanska, grekiska och ex-jugoslaviska språk. Arabiska kan bli vårt nästa minoritetsspråk, vilket kan ske om först cirka 50 år.

Teckenspråket är inte internationellt utan skiljer sig mellan olika länder. Det finns cirka 10 000 döva som har svenskt teckenspråk som modersmål. Om man räknar med släktingar och personer som använder teckenspråk i sitt jobb, räknar man med att omkring 30 000 personer i Sverige använder teckenspråk.

Språkrådet har en innehållsrik sajt där ni dessutom hittar massor av av länkar till andra språkrelaterade sajter, till exempel Slangopedia, typ. Institutet för språk och folkminnen är en annan innehållsrik pärla. Det är fascinerande att lyssna till deras samling med svenska dialekter, den äldsta inspelningen är från 1896 och finns bevarad på en fonografrulle. En länk till Svenska Akademien är ett måste i detta sammanhang. Vill passa på att puffa för Akademibloggen, där Peter Englund, Svenska Akademiens ständige sekreterare, sedan drygt en månad bloggar å ämbetets vägnar.

Inga kommentarer: