tisdag 2 mars 2010

David Duke - en kort introduktion

För några dagar sedan fick jag en kommentar på bloggen där namnet David Duke förekom. Jag måste medge att jag inte hade en aning om vem denne person var och bestämde mig för att ta reda på det, men av någon anledning glömdes det bort. Igår dök dock namnet upp i skallen igen och jag gjorde en sökning på nätet. Det visade sig att den där Duke var en riktigt obehaglig figur.

I den långa artikeln hos Wikipedia får man redan i inledning veta att Duke varit Grand Wizard i Knights of the Ku Klux Klan, representerat republikanska partiet i staten Louisiana och flera gånger ställt upp för olika partier i presidentval och andra politiska val. Han beskriver sig själv som "rasistisk realist" och förespråkar "rassegregation" och "vit separatism". I sin självbiografi My Awakening: A Path to Racial Understanding, som gavs ut 1998, skriver han:

We (Whites) desire to live in our own neighborhoods, go to our own schools, work in our own cities and towns, and ultimately live as one extended family in our own nation. We shall end the racial genocide of integration. We shall work for the eventual establishment of a separate homeland for African Americans, so each race will be free to pursue its own destiny without racial conflicts and ill will.

Metapedia, ett nätbaserat uppslagsverk med högerextremistiskt och bitvis antisemitiskt och nynazistiskt innehåll, har man valt att citera följande rader ur Dukes bok:

Varje arier bör lära sig att hantera en dator, koppla upp sig mot Internet, och använda den för att sprida sanningen och väcka vårt folk. Internetkunskaper är lika viktiga i vår kamp som kunskapen om att hantera ett svärd var under medeltiden, eller ett flintlåsgevär under den amerikanska revolutionen.

Duke startade 2007 en kampanj för att dra in pengar till en nyutgåva av boken, som han själv anser "has become the most important book in the entire world in the effort to awaken our people for our heritage and freedom."

Internetforumet Stormfront startades 1990 av Duke och har sedan dess varit ett populärt tillhåll för diverse brunskjortor på den allra yttersta högerkanten. Han deltog i Förintelsekonferensen i Teheran 2006 och året före talade han vid den nazistiska Nordiska festivalen i Sverige. Han dömdes 2003 till 15 månaders fängelse för postbedrägeri och skattebrott och erkände att han lurat sina egna anhängare på 200 000 dollar. I dag tycks Duke mest ägna sig åt antisemitisk propaganda där Israels ockupation av Palestina och folkmordet på palestinier används som en av flera delar i hans hets mot judar.

Dukes "syndaregister" skulle kunna göras mycket längre, men jag antar att ni börjar få en någorlunda klar bild av honom. För er som vill läsa mer hänvisar jag till länksamlingen på engelska Wikipedia.

Någonstans stötte jag på uppgiften att Duke inte bara deltagit vid den nazistiska festivalen i Sverige, utan att han vid flera tillfällen hållt föreläsningar här. Jag blev nyfiken på vilka svenska grupperingar som numera anser det viktigt att lyfta fram hans budskap. Vid en sökning upptäckte jag att Nationaldemokraternas hemsida för drygt en vecka sedan lagt upp ett par av hans videos. På Mohamed Omars blogg hittade jag ytterligare en video som lagts upp i fredags. Dessutom dyker Dukes namn upp i flera äldre postningar på andra högerextremistiska bloggar och hemsidor.

Inga kommentarer: