lördag 20 mars 2010

Firandet av Newroz/NorouzÖzz Nûjen på Raw comedy 2010.

Newroz/Norouz betyder "ny dag" och är benämningen på det iranska, kurdiska, afghanska och tadzjikiska nyåret som firas av omkring 300 miljoner människor världen runt. I Sverige beräknar man att cirka 200 000 personer deltar i firandet. Men det är inte bara en dag som firandet pågår, det är nästan 13 dagar säger en representant för Kurdistans kulturförening i Falköping till Sveriges Radio.

I slutet av februari i år erkändes Newroz av FN:s generalförsamling som internationell högtidsdag och togs med på UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv. FN har bestämt dagen till den 21 mars, men enligt andra uppgifter jag stött på firas den någon gång mellan 18 och 22 mars.

I år gör Riksteatern en miniturné (artister, tid och plats) som pågår mellan 20 och 27 mars. Konferencier är Özz Nûjen och medverkar gör bland andra gruppen Abjeez som jag uppmärksammat vid flera tillfällen på bloggen.

För er som vill lära er mer om det persiska nyåret rekommenderar jag Ashk Dahléns essäer, (missa inte dem han har länkat till i vänsterkolumnen).

Inga kommentarer: