söndag 14 mars 2010

Bandy: Rätt lag vann - Bollnäs

Bollnäs och Örebro i SM-final på Stadion i Stockholm 1951. Bollnäs vann med 3-2 och blev för första gången svenska mästare i bandy.

Andra halvleken och förlängningen i gårdagens match (se hela matchen) mellan Bollnäs och Sandviken är nog det mest spännande bandy jag någonsin sett. Uppriktigt sagt hade jag inga större förhoppningar om att Bollnäs skulle vinna och när Sandviken kvitterade till 3-3 på övertid trodde jag det var kört, men tre och en halv minut in på förlängningen gjorde Bollnas det avgörande målet. På tisdag 20:00 spelas den sista avgörande matchen. Om gudarna står oss bi är det Bollnäs som nästa söndag, på Jungfru Marie Bebådelsedag, möter Hammarby i finalen på Studenternas i Uppsala

Svenska mästare 1956 (Klicka på bilden för större format)

Bollnäs GIF och Västerås SK i SM-final 1943 på Laduviken, Stockholm.

Bollnäs GIF spelade sin första SM-final mot Västerås SK 1943. I den första matchen som gick på Stadion i Stockholm inför 16 000 åskådare tog giffarna ledningen med 2-0. Slutresultatet blev 2-2.

Omspelet i Bollnäs måste på grund av isens dåliga kvalité förvandlas till en vänskapsmatch. Natten till lördagen var det köldgrader och utmärkt is i Bollnäs, men på söndagsmorgonen satte regnet in och redan före matchen underkändes planen för SM-spel. När en kvart återstod bröts matchen på grund av att leran stack upp överallt på planen. Matchen vanns av Bollnäs med 1-0. Målet gjordes av Jörgen Wasberg efter endast tre minuters spel.

Den tredje matchen spelades på Laduviken i Stockholm och Västerås vann med 3-0.

Källa: vsk.nu