torsdag 11 mars 2010

Ett sundare leverne

Mycket kan man beskylla mig för, men knappast för att vara någon hälsofreak. Visserligen går jag till och från jobbet, vilket blir totalt
8-9 mil per månad, men det är också den enda form av motion jag utövar.

Överviktig är jag inte, men av någon anledning har en relativt stor del av min normalvikt en benägenhet att koncentrera sig till magpartiet. Min trådsmala tonårsdotter, som nästa vecka gör sin debut på catwalken, tycker dock att jag ska banta. Personligen tror jag det är ett sätt för henne att säga att jag borde lägga mindre pengar på mina restaurangbesök och mer på hennes klädkonto. För övrigt har jag aldrig hört henne nämna att det blir billigare om vi äter hemma när jag föreslagit att vi ska gå ut och äta.

Men visst borde jag tänka mer på min hälsa, jag befinner mig onekligen i riskzonen. Varje dag stoppar jag i mig tre olika små piller för att hålla blodtrycket på någorlunda normal nivå, likt förbaskat händer det titt som tätt att det skenar iväg till oacceptabelt höga höjder. Detta trots att läkare både inom primärvården och på Akademiska sjukhusets kardiologavdelningar har gjort sitt bästa för att hitta rätt mediciner i lämpliga doser.

Nu har jag bestämt mig för att leva ett sundare liv och på ett mer medvetet sätt välja vad jag äter och dricker. Det kommer inte att bli någon snabb förändring över en natt, utan ett steg i taget för att kunna känna efter vad som fungerar.

Mitt höga blodtryck och risken för hjärtinfarkt är det primära, så jag sätter in de första åtgärderna på det området. Jag kommer således fortsätta med att dricka en pint Guinness nästan varje dag som jag inte arbetar på kvällen. Guinness har nämligen egenskaper som minskar risken för hjärtinfarkt Jag kommer ibland att byta ut det mörka ölet mot ett par glas rödvin, som också har positiva effekter när det gäller att förhindra hjärt- och kärlsjukdomar Dessutom kommer jag dagligen att äta mörk choklad, som innehåller minst 80 procent kakao, vilket är bra för att sänka blodtrycket, något som även nämns i medicinbibeln FASS

Eftersom jag jobbar hälften av månadens kvällar och nätter kan jag naturligtvis inte dricka Guinness eller rödvin vid de tillfällena, detta bortfall kommer jag att kompensera genom ett extra intag under mina lediga dagar.

Detta får bli mina första små steg mot ett sundare leverne.

5 kommentarer:

MammaMarie sa...

Nog är stegen i din nya hälsoregim små alltid... Du sätter inte ens ena foten framför den andra, istället hasar du fötterna jämsides sakta bredvid varandra.

De negativa egenskaperna i ölet överstiger de positiva, så att avstå helt från det - ett tag i alla fall - vore att ta jättekliv i DITT hälsoliv.

Den mörka chokladen däremot är helt i linje med hälsa. Det enda godis jag låter Yomyom äta är mörk choklad - och tack o lov att hon faktiskt GILLAR mörk choklad. Inte många 9 åringar som gör det.

Svarten sa...

MammaMarie

Som hälsokonvertit måste ta man ta det i sin egen takt. Vem vet, en vacker dag är jag kanske fundamentalistisk militant vegan :-)

MammaMarie sa...

Ja det är möjligt... men för dig är nog vägen dit så pass lång att du nog inte hinner dit under en livstid :).

Och lika bra är väl det ändå, vill inte se en Svarten som smyger omkring och släpper ut minkar i vår natur och bränner ner slakterier... men som sagt, det lär vi nog slippa!

Svarten sa...

Men jag kanske kan bli en buddhistisk (reinkarnation, du vet) fundamentalistisk militant vegan i mitt nästa liv :-)

MammaMarie sa...

Ja det är väl det du får sikta mot då ;)!