måndag 28 februari 2011

Gene Sharp: Från diktatur till demokrati

Ladda ner skrifter av Gene Sharp

3 kommentarer:

THE Banana sa...

Sharp har säkerligen sin plats inom internationell statskunskap och politisk teori, men jag måste säga att det är bland de sämsta reportagen jag sett av SVT. Vad är det som gör att man direkt - utan att lägga fram något som helst bevis - ger en vit Amerikan äran för att vara den guru som har startat arabernas revolution? Är det att Memri har ett obskyrt klipp från en iransk sattelit-TV? Föregick han Gandhi/Martin Luther King/Malcolm X/alla de historiska pacifistiska aktivisterna? Föregick han Jesus? Är det för att hans pamflett är översatt till en del språk - något som hans institut själv bidragit med? Visst, hela arabvärlden stod still och tänkte: "herregud, de fötrycker oss varje dag! vad ska vi göra? vad ska vi göra? Vad ska vi göra? Vi surfar på nätet och hittar en manual någonstans, skriven av en moralisk lärare, som kan vägleda oss till friheten!" Det är så typiskt, måste jag säga! Det var bara väntat att man på något sätt skulle beröva folk det intellektuella modet att ändra sitt liv utan en västerländsk gudfader.

Svarten sa...

Bananen

Jo, jag måste medge att jag själv blev väldigt förvånad när han plockades fram som gubben ur lådan. Jag hade aldrig hört talats om honom tidigare.

Googlade lite och hittade artiklar med rubriker som "mannen ni aldrig hört talats om". Typ. För övrigt kan jag bara hålla med dig.

The Jewish Week (New York) lyfter fram under rubriken "The Jewish Influence on Egypt's Glorious Revolution" att Sharps institut under ett par decennier sponsrats av en judisk finansman.

Dock. Hans texter kan vara läsvärda.

Anonym sa...

Till "THE Banana": Hur okunnig är du? Det är med skam jag läser det du skrivit, så pass stor att jag blir röd om kinderna. Så pinsamt är det du skriver. Det du skriver kan tolkas som att du är långt ifrån en skolbänk på någon institution som undervisar i statsvetenskap. Eftersom jag inte känner dig så kan mitt antagande verkligen vara helt fel. Men har du läst statsvetenskap på universitetsnivå och skiver det du gör blir situationen än mer pinsam. Ok, att SVT inte alltid är bra, men göra sin läxa innan de filmar en dokumentär det kan dem. Bara för att du inte hört talas om en man betyder det inte att han är okunnig. Det betyder inte heller att han tar åt sig någon ära, eller att vi i västvärlden tillskriver honom äran av lyckade revolutioner. Nej, det betyder att vi begrundar hans kloka ord som varit till stor hjälp. Det är folket som är hjältarna och de som tände gnistan och genomförde sin frigörelse. Precis som Sharp skriver. Inte ofta jag skriver något nedvärderande om någon. Men snälla du tänk efter innan du skriver, det är så oförskämt mot Sharp.