måndag 14 februari 2011

Tariq Ramadan om Egypten


Tariq Ramadan, professor vid universitetet i Oxford, vars morfar 1928 grundade det Muslimska Brödraskapet i Egypten, ställer i artikeln Whither the Muslim Brotherhood? (New York Times) frågan: Är det muslimska brödraskapet en växande maktfaktor i Egypten och, i så fall, vad kan vi förvänta oss av en sådan organisation?

"Rörelsens ledning, de som tillhör grundarna, är nu mycket gamla och representerar inte längre fullt ut strävan hos de yngre medlemmarna, som är mycket mer öppna för världen, angelägna att åstadkomma interna reformer och fascineras av det turkiska exemplet . Bakom den enade hierarkiska fasaden finns motstridiga krafter. Ingen kan säga åt vilket håll rörelsen kommer att gå".

Han skriver att "varken förtryck eller tortyr har kunnat eliminera brödraskapet. Det är bara demokratisk debatt och utbyte av idéer som haft inverkan på utvecklingen av de mest problematiska islamistiska teserna - från förståelse av sharia till respekt för frihet och försvar av jämställdhet. Endast genom utbyte av idéer, och inte genom tortyr och diktatur, kan vi hitta lösningar som respekterar folkets vilja".

Den 9 februari skrev Ramadan artikeln Historical Responsibilities: Democracy Now! om revolten i Egypten.

"Bakom rökridån av översvallande beröm för demokrati, frihet och mänskliga rättigheter, pågår kalla och cyniska beräkningar. Från Washington till Tel-Aviv, från Kairo till Damaskus, Sanaa, Alger, Tripoli eller Riyadh, är den grundläggande frågan den samma: Hur man bäst kan kontrollera denna rörelse och, om möjligt, att vända det till sin fördel".

2 kommentarer:

Habiba sa...

Jag är så oinsatt i Muslimska Brödraskapet och behöver läsa på mer om detta känner jag :S

Ha en skön kväll Svarten! :)

Svarten sa...

Tack, Habiba! Jag sitter på jobbet och har det jääätteskööönt :-)