onsdag 9 februari 2011

Spektakulärt moskébygge i Köpenhamn


Redan på 1970-talet började diskussionerna om byggandet av församlingslokaler i Köpenhamn åt de troende som tillhör Danmarks näst största religion, islam. Nu har politikerna äntligen kommit till skott och gett klartecken till byggandet av två moskéer.

Den ena moskén byggs i traditionell stil med minaret och blå kupol, men den andra blir något alldeles extra och har redan dragit till sig stor internationell uppmärksamhet. Moskén är ritad av den danske arkitekten Bjarke Ingels vars företag Bjarke Ingels Group skapat spektakulära byggnationer världen runt och blivit överösta med internationella utmärkelser under de senaste tio åren.

– Det är annorlunda att utöva islam i Skandinavien än i Saudiarabien och byggnaden ska spegla det, säger Bjarke Ingels enligt SvD

Bjarke Ingels beskriver moskén som ett möte mellan muslimsk byggnadstradition och dansk kontext, en hybrid mellan minaret och bönerum som för tankarna till Babels torn och Köpenhamns klassiska kyrktorn. Moskén blir en del av ett större komplex med bostäder, affärer, kontor och sporthall (se video).

Se ett videoföredrag med Bjarke Ingels hos TED talks.

Inga kommentarer: