onsdag 9 februari 2011

Modern moskéarkitektur


– Jag räknar med att vi får se röda moskéer med vita knutar – det är en generationsfråga, säger Jan Hjärpe, professor emeritus i islamologi, i Minaret och kupol - inget måste för en modern moské Artikeln ställer frågan varför moskébyggen sällan diskuteras av arkitekter trots att den moderna moskéarkitekturen både är intressant i sig och viktig ur politisk synvinkel.

I Nacka har Svenska kyrkan, katolska kyrkan och muslimerna i Fisksätra diskuterat byggandet av ett gemensamt Guds hus. "Guds hus i Fisksätra är världsunikt. Umayyadmoskén i Damaskus var kyrka och moské under samma tak, men det var på 600-talet", skriver biskop Bengt Wadensjö i Vi bygger ihop kyrka och moské Projeket, om vilket det råder politisk enighet, har dock fått skjutas upp ett par år på grund av att det krävs en ny detaljplan och beräknas vara klart 2014, skriver NVP

En kort intervju med Abdeluahab Hammiche, en av upphovsmännen bakom förslaget till Poldermoskee i Holland.

Boken The Mosque: Political, architectural and social transformations

1 kommentar:

Anonym sa...

Det behövs mer sådant här, Egypten är ett bra bevis för vad som händer när kristna och muslimer väljer att ta hand om varandra som en stor familj, och kan det ske på vår mark (Sverige) dessutom, så bättre! Detta är glada nyheter för mig faktiskt. Vår generation är den som skall lyfta bort mycket av den skit som så länge grott allt för länge :)