söndag 6 februari 2011

Kapitalistisk lyx i Mecka

Se även modell av planerade byggnationer i Mecka

Över tio miljoner pilgrimmer från 140 länder besöker årligen Mecka och Medina i Saudiarabien för Hajj och Umrah Totalt spenderar de cirka 50 miljarder kronor. Fastighetsinvesteringar i de två saudiska städerna står för 40 procent av kungarikets totala och markpriserna beräknas stiga. Området omkring Masjid al-Haram, världens största moské, kommer snabbt att ändra karaktär. Redan nu har stora förändringar skett De närmaste åren planeras i närheten av moskén byggandet av flera fem stjärniga hotell, 4 500 affärer, anläggningar för bön till över 200 000 personer, parkeringsplatser för 12 000 fordon och en centralstation för transporter.

Källa: The National (Abu Dhabi)

"Det som händer i Mecka och Medina är fel, det är olämpligt ur varje aspekt. Mecka är inte en stad, det är en fristad", säger den saudiske arkitekten Sami Angawi, som är född i Mecka. "Det enda vi visar för Gud och de människor som kommer i framtiden är att vi har pengar".

Källa: Arabian nightmare ConstructionWeekOnline

"Den egalitära andan i Hajj minskar till förmån för kapitalistisk lyx."

Källa: Luxury architecture in Mecca: Has Hajj lost It's egalitarian spirit? Illume

"Det är en arkitektonisk absurditet/.../Det är kommersialisering av Guds hus."

Källa: New look for Mecca: Gargantuan and gaudy New York Times

5 kommentarer:

Saladin sa...

Håller helt med i citaten. Ok om det byggs lite hotell och sånt, det har alltid varit problem att husera besökarna. Men att få det att se ut som ett arabiskt Las Vegas är inte bara estetiskt groteskt utan det börjar undergräva syftet med både hajj och umrah. Ja, faktiskt!

Att göra dessa färder handlar om många saker, och en av dessa är införlivandet av att vad du än gör i ditt liv, hur du än gör det och var du än gör det - så är du lika som alla andra och kommer alltid att vara det. Nu träder samhällsklassificeringen in med fullt kraft - de fattiga får ta 2 timmars taxi från och till hotellet medan de med tjockare plånböcker kan äta sin svindyra middag medan de stirrar ner på en av de häftigaste synerna på klotet.

Samtidigt är dessa resor en del av det kulturarv som är alla muslimers rätt att ta del av. När staden/städerna ändras om på detta groteska sätt fråntar man världens muslimer och kommande muslimska generationer det ödmjukande och förmänskligande i vad hajj och umrah handlar om. Usch, så många tankar som flyger i huvudet men nu får jag sätta stopp.

Anonym sa...

Stjärnarkitekt ritar dansk moské

http://www.svd.se/kulturnoje/nyheter/stjarnarkitekt-ritar-dansk-moske_5924179.svd

Adam Sami sa...

Tyvär är det så det blivit i Saudi tyvär. Istället för att satsa pengarna på att göra hajj lättare och göra det lättare och billigare för hajjis att åka dit så slösar man pengar på onödigt trams!

Svarten sa...

Anonym

Tack för tipset! Det blev naturligtvis ett litet inlägg.

Habiba sa...

Haha :) det e inte klokt...

Det värsta av allt är att man inte har mycket val. Jag vill dit. Man vill ju pilgrimsfärda...man får helt enkelt bita ihop och inte suga åt sig absurditeten man lär få se omkring sig..?