tisdag 22 februari 2011

Cat Stevens: The old schoolyardCat Stevens: Remember the days of the old schoolyard Text / Lyrics

Det råder lite Cat Stevens feber här hemma efter att tonårsdotra har tackat "ja" till att följa med och se Yususf Islam på Hovet den 7 maj. Gamla vinylskivor plockas fram, dammas av och spelas. Och jag försäkrar henne att det är visst den där gamla skäggiga gubben som sjunger, han har bara blivit muslim och bytt namn.

Jag tänkte i bästa skvallertidningsstil passa på att avslöja en "hemlighet" som jag inte tror är särskilt känd. Att sången Remember the days of the old schoolyard är Yusufs favorit bland sina egna sånger har han berättat vid flera tillfällen. Att tjejen som sjunger duett med Yusuf på skivan är sångerskan Elkie Brooks är heller ingen hemlighet. Men vem är tjejen som mimar till Brooks röst på videon? Jo, det är Yusufs gamla till-och-från flamma på 70-talet, en tjej vars röst spänner över fem oktaver, Linda Lewis

I artikeln The night I asked my boyfriend "Do you mind if I sleep with Cat Stevens?" berättar hon att Yusuf skrev sången till henne:

"Cat var en känslig och omtänksam människa som ville ha roligt. Han tyckte alltid om att ha en musa Hans första inspiration var hans flickvän Patti D'Arbanville, som han skrev Lady D'Arbanville till.
Hans andra var jag. Vi pratade om vår barndom och han skrev Old School Yard för mig."


I videon dyker även texten Steve loves Linda upp, skrivet med krita på skolgådens asfalt. Kan det det sägas tydligare?

Linda berättar också i artikeln om Yusufs väg till islam:

"Cat började förändras, för att uttrycka det vänligt. Han sökte efter en större mening med livet. Kort sagt; han blev en plåga."

"Han förlorade inte sin humor, men helt klart hade han förlagt den ett tag. Han började sätta upp regler när vi turnerade i USA, instruerade oss att inte röka braj eller dricka alkohol. Han bar på en liten bönematta som vi lättsinnigt hånade. Cat svarade med att säga: 'Ni är inte här för att ha roligt'. Konstigt - det var precis vad vi alla trodde att vi var där för."


Linda Lewis: Remember the days of the old schoolyard (video)

Inga kommentarer: