tisdag 31 augusti 2010

Vinnande bidrag i "pratbubble"-tävlingen


- Där är han ju. Han kollar åt ditt håll.
- Peka inte! Du skämmer ut mig.

Det vinnande bidraget var inskickat av Rachelle som inom ett par dagar får två biobiljetter på posten. Grattis, Rachelle!

SD 2010: Stoppa massinvandringen

Sverige är inte världens navel

"Sverige är inte världens navel" är namnet på Torbjörn Jerlerups blogg. I dag skrev han ett blogginlägg med rubriken Synliggör muslimska bloggare – bekämpa Sverigedemokraternas okunskap och intolerans! och länkade till Muslimer som bloggar Om länklistan skriver han att "jag kommer själv att medvetet referera till en hel del av dessa bloggare de kommande dagarna och citera och länka till dem. Det är värdefullt i debatten mot Sverigedemokraternas idéer."

Redigerat:

Det blev precis som Torbjörn lovade; ytterligare ett inlägg om bloggande muslimer. I Muslimska röster om Sverigedemokraternas (& andras) hets mot islam citerar han bloggarna pinglanMadde, Cherin och Mohammed, Absolute Banana, Fattis och några till.

Film på nätet: Four Lions



Trailer för den brittiska filmen Four Lions från 2010.

Nu kan ni se komedin om de fyra muslimska självmordsbombarna på nätet. När denna film av Chris Morris hade premiär i Storbritannien tidigare i år var intresset så stort att det gavs en extra föreställning på premiärkvällen. BBC News har gjort ett tv-inslag om filmen med rubriken Can suicide bombers be funny?

Filmen kan ses i flera olika streamade format. Själv såg jag denna version hos WiseVid Om det av någon anledning inte skulle fungera för er finns det fler format att välja mellan Var beredd på popup-fönster och flera klickningar innan ni kommer fram till visningen.

Almost a masterpiece IndieWire

Morris has hit on the rawest of nerves, and for that he deserves admiration Guardian

Morris has managed to pull off an impossible feat: be sympathetic to the terrorists while destroying them from within Times

Four Lions is a creeping, under-the-skin classic, a comedy that will reward viewing after viewing Empire

Four Lions is clever, hilarious and most of all, unafraid to find laughs in the darkest of places Film Shaft

Avslutningsvis en recension från den muslimska livsstilssajten Emel:

Four Lions is a humorous and well researched film/.../The characters are portrayed as not being inherently evil themselves, but instead drawn and misled into a dangerous outcast ideology Emel

Kolla också in blogginlägget om The infidel En film som fick mig att skratta så tårarna rann utmed kinderna. Även den kan ses på nätet.

Vad världens muslimer verkligen tycker

För drygt två år sedan, i mars 2008, publicerade Gallup rapporten Who speaks for Islam? What a billion Muslims really think Under sex år djupintervjuades över 50 000 muslimer i 35 länder och Gallup hävdar att resultatet är representativt för  runt 80-90 procent av världens alla muslimer. Några av Gallups slutsatser av undersökningen:
  • Muslimer världen över ser inte väst som monolitiskt. De kritiserar eller hyllar länder baserat på deras politik, inte baserat på deras kultur eller religion.
  • När de ombads beskriva sina drömmar för framtiden, nämner inte muslimer att slåss i ett jihad, utan att få ett bättre jobb.
  • Det är lika sannolikt att muslimer och amerikaner avvisar attacker mot civila som moraliskt förkastligt.
  • De som överser med terroristhandlingar är en minoritet och är sannolikt inte mer religiösa än resten av befolkningen.
  • Muslimer världen över säger att de flesta beundrar väst för sin teknik och sin demokrati - vilket även är det vanligaste svaret när amerikaner får samma fråga.
  • Muslimer världen över säger att vad de minst beundrar i västvärlden är uppfattningen om pågående moraliskt förfall och nedbrytning av traditionella värderingar - samma svar som amerikaner ger på den frågan.
  • Muslimska kvinnor vill ha lika rättigheter och religionsfrihet i sina samhällen.
  • Muslimer runt om i världen säger att en sak väst kan göra för att förbättra förbindelserna med deras samhällen är att moderera sina åsikter om muslimer och respektera islam.
  • Majoriteten av de tillfrågade vill att religiösa ledare inte har någon direkt roll i skapandet av en konstitution, men ändå gynna religiösa lagar som en källa till lagstiftning.
Bokens hemsida Korta videokommentarer till undersökningen:

Ordinary Muslims
Islam and democracy
Moderate vs extremist views in the Muslim world
Perspectives of women in the Muslim world
Muslims and Americans: The way forward

måndag 30 augusti 2010

Visa till Jan Björklund (fp)



Jag är ännu alldeles för nyvaken för att överhuvudtaget fundera över ett blogginlägg. Men jag hittade denna video med Henrik Dorsin hos Cherin och Mohammed och tyckte den kunde bli en lämplig början på denna bloggdag.

Jag vaknade efter tolv timmars oavbruten sömn och var ordentligt stel i kroppen. Inte bra att ligga stilla så länge. Efter den vanliga morgonrutinen (som i dag utfördes på eftermiddagen) slog jag på datorn och kollade e-posten, som innehöll ömsom vin, ömsom vatten och en massa skräp.

Tittade på besöksstatistiken för bloggen, som återhämtat sig riktigt bra efter den vanliga sommardippen (+60% under senaste månaden). Kollade in de internationella nyheterna hos Google News och sedan de svenska nyheterna i några nättidningar.

Nu är det dags för dagens andra kopp kaffe.

söndag 29 augusti 2010

Melody Farshin - ståuppkomiker



Melody Farshin om sverigedemokraternas valfilm. Wikipedia om SD-politikern Samuel Älgemalm, alias Mohammed Ebrahim Gharachorloo, som omnämns i videon.

Nidstång mot rasister


Carl Johan Rehbinder är asatroende och kandiderar till riksdagen för Piratpartiet. På en av hans många hemsidor, Grimners runor, finns en länk till en nidstång mot rasister som han skrivet. Nidstång är en fornnordisk besvärjelse riktad mot den man önskade skulle drabbas av olycka. Läs mer hos Wikipedia Utdrag ur Rehbinders nidstång:

Jag reser nid!

Jag reser nid mot alla de
som befläckar vårt ärevördiga folk
med ovärdiga handlingar.

---

Jag reser nid mot alla de
som sätter sig själva över andra
på grund av sin blekhet.
Som trampar på andra
på grund av hudens färg,
främmande tungotal
eller annan tro.

Över dessa illnidingar
nedkallar jag alla krafter!

Sverigedemokraternas valupptaktsfilm 2006

Med hjälp av statligt och kommunalt partistöd har SD kunnat satsa omkring 19 miljoner på årets valrörelse. Enligt SVT Rapport har SD låtit uppemot 40 procent av det lokala partistödet gå till partiets riksorganisation, trots att det i förarbetena bakom den nuvarande lagen står att "partistödet avser uteslutande den partiverksamhet som är anknuten till kommunen". Kommunernas och landstingens tidning Dagens samhälle visar att kommunalt partistöd vid flera tillfällen har betalats ut till SD även när de saknat företrädare och deras stolar stått tomma i kommunfullmäktige. Drygt en miljon av dessa skattepengar har nu SD satsat på den reklamfilm som var avsedd att visas i TV under valrörelsen.

Inför förra valet var sverigedemokraternas partikassa inte lika välfylld. Den valupptaktsfilm som visades för partiets ombud på riksårsmötet i mars 2006 var ett hopklipp av copyrightskyddat ljud- och bildmaterial, bland annat från den amerikanska tv-kanalen Fox. När jag 2007 ringde upp SD:s partikansli och talade med dåvarande press- och kanslisekreteraren, Martin Kinnunen, fick jag beskedet att filmen nedan aldrig varit avsedd att visas för allmänheten.



Sverigedemokraternas valupptaktsfilm 2006.

lördag 28 augusti 2010

Mobilmarodören


Så här ser det ut när jag går på restaurang med min dotter. Jag sitter och smuttar på en Guinness och hon pratar med sina kompisar i mobilen eller gömmer den under bordet och skriver sms. Vid tilltal svarar hon med ett "mmm", helt upptagen av sitt skrivande. Det är naturligtvis kul att hon har en en stor umgängeskrets som hör av sig, men det vore trevligt att kunna prata med varandra när vi träffas.

Nä. Nu är jag orättvis. Igår tog hon faktiskt bara emot ett enda samtal och bad dessutom om ursäkt innan hon svarade. Men blickar jag 1-2 år bakåt i tiden så stämmer ovanstående beskrivning bra.

Överklass och klasskamp

Klicka på bilderna för större format

Igår eftermiddag kom jag gåendes på Kungsängsgatan i Uppsala och fick syn på en lång vit  limousine. Jag vek  in på Bäverns gränd och fortsatte promenaden på Dragarbrunnsgatan där Ung vänsters bil stod parkerad med texten "Överklassen har haft all anledning att fira". Några tankar om detta, kära bloggbesökare?

fredag 27 augusti 2010

Smygpremiär på SD:s tv-reklam inför valet

Jag fick en smärre chock när jag alldeles nyligen kollade dagens besöksstatistik. Det hade varit avsevärt fler besökare än vanligt och nästa alla hade tittat på min egenhändigt ihopklippta valfilm för sverigedemokraterna Visserligen kommer min video för tillfället upp som första träff när man googlar på sverigedemokraterna valfilm, men det förklarar inte detta plötsliga och stora intresse. Efter några klickningar insåg jag dock sambandet.

Sverigedemokraterna hade klockan elva i dag en förhandsvisning av sin kommande tv-reklam vid valstugan på Sergels torg i Stockholm. Att så många hamnar på min blogg när det förmodligen hoppats på att få se SD:s valfilm har jag naturligtvis ingen emot. Tvärtom.

Se SD:s tv-reklam och rösta: Gör TV4 rätt som visar filmen?

Redigerat:

TV4 sänder inte SD:s valfilm Upsala Nya Tidning
SR-medarbetare gjorde SD-filmen Resumé

Katastrofen i Pakistan



Fazeela Selberg Zaib är verksam som biståndsarbetare för Islamic Relief (Sverige) PG: 900181-9. Märk betalningen "AKUT-PAK".

Dokumentär om det mystiska och okända Iran



I dag vaknade jag redan vid 4-tiden på morgonen. Ägnade några timmar åt att läsa om zoroastrism När jag sedan gav mig ut på nätet för att söka efter ytterligare information snubblade jag över filmen Mystic Iran: The unseen world av Aryana Farshad Jag hade tidigare bara sett ett kortare avsnitt ur filmen om kvinnliga dervischer.

Filmen hade premiär 2003 efter nio månaders filmande och två års efterproduktion. Den är rikligt prisbelönad vid olika filmfestivaler.

Läs en intervju med Aryana Farshad.

torsdag 26 augusti 2010

Barnövervakningscentralen (2)


Barnövervakningscentralen, som jag skrivit om tidigare, är alltid på hugget. Det gäller att hålla koll på vad dotra hittar på. Tittade på vimmelbilderna från ett par av hennes favoritställen och kunde till min stora lättnad konstatera att hon fortfarande bara leker med tjejer. Det känns betryggande.

Årets bästa webb-tv: Rösta på Ana Gina


Den 3 september sänds Kristallengalan i TV4 och årets svenska TV-pris delas ut till vinnarna i de olika kategorierna. Dagen innan galan arrangerar Kristallen ett seminarium och då delas för första gången priset för bästa webb-tv ut av tidningen Expressen. En av de nominerade är bloggaren Ana Gina, som fram till valet bloggar för SVT. Ni kan rösta på henne genom att gå in på Expressens hemsida Skrolla ned en bit under artikeln så dyker röstningsformuläret upp. Här kan ni se omröstningens nuvarande ställning

Vad väntar ni på? In och rösta på Ana Gina!

Bloggvisitkort

Framsida
Baksida

onsdag 25 augusti 2010

Kring Kvarnfallet i Fryrisån, Uppsala



Just nu har Videofy.me, där denna video är uppladdad, en kampanj för Rädda Barnens insamling till Pakistan. Alla intäkter från reklamen går till Rädda Barnen. Om du ser videosnutten stöder du insamlingen.

Gratis biljetter till filmen The American

Vad säger tjejen till vänster på bilden?
Eller vad tänker hon till höger?
Eller både och.

Den 10 september har filmen The American premiär i Sverige på en SF-biograf nära dig. Läs en kort presentation av filmen på SF:s hemsida. Jag har två biljetter till filmen som jag tänker ge bort. Det enda ni behöver göra för att få dem är att hitta på någon fyndig text till bilden ovan. Sänd ett e-brev till mig med ditt förslag. Min e-postadress hittar du under min profil. Du behöver inte uppge namn eller adress, jag hör av mig till den som vunnit och publicerar sedan det vinnande förslaget (och kanske ytterligare några). Om vinnaren har blogg, så länkar jag till den - om vinnaren vill det.

Tävlingen pågår till klockan 23:59 söndagen den 29 augusti. Biljetterna är giltiga till och med den 7 oktober 2010.

Sverigedemokraterna och valet



Sverigedemokraternas valspurt innehåller bland annat postutskick, TV-reklam, radioreklam, hundratals möten och spridande av flera miljoner trycksaker över hela landet. Totalt kampanjar SD för cirka 19 miljoner kronor.

Igår fick jag detta e-brev: "idiot du vet inte vad SD står för din dumma jävla hora". Om det varit för ett par år sedan hade jag inte blivit förvånad, då fick jag ofta den här typen av kommentarer i olika sammanhang. Men plötsligt så upphörde de. Det måste ha utgått något slags partidirektiv från sverigedemokraterna om att nu får det vara slut på vulgära och rasistiska kommentarer, åtminstone offentligt. Istället så kommenterades mina SD kritiska videos på Tuben med enbart "SD 2010". Det handlade tydligen om att putsa fasaden och framstå som någorlunda rumsrena och anständiga inför årets valrörelse. Sverigedemokraternas historia, med rötterna i en brun sörja från tyskt 1930-tal, skulle sopas under mattan

I februari 2008 bedyrade partiordförande Jimmie Åkesson skenheligt i Dagens Nyheter att "vi sverigedemokrater ser inte ned på muslimer eller islam och vi hatar definitivt inte muslimer". Men i och med hans artikel i Aftonbladet, ”Muslimerna är vårt största utländska hot”, återvände SD även offentligt till sina bruna rötter. Inför EU-valet var förbudet mot halal-slakt huvudfrågan. Vid Almedalsveckan i Visby stod hetsen mot islam och muslimerna i centrum. Kent Ekeroth, internationell sekreterare för sverigedemokraterna, anser att "den enda debatt vi bör föra, är den som syftar till att besvara frågan: Hur kan vi se till att islams politiska aspekter hamnar i samma ideologiska skamvrå som nazismen?". Partiets huvudfråga är hets mot islam och muslimer. Rasister och islamofober vädrar morgonluft.

tisdag 24 augusti 2010

Ramadan i USA: 30 moskéer, 30 stater


Förra året besökte Aman Ali och Bassam Tariq varje kväll olika moskéer i New York för att bryta fastan under muslimernas fastemånad ramadan och rapporterade om det på sin blogg. Det blev jättesuccé och 10 000-tals besökare från hela världen följde bloggen.

I år bestämde de sig för ett liknande projekt, men tar ut svängarna ännu mer denna gång och besöker nu en ny moské i en ny stat varje kväll. Följ deras resa till ett Amerika du sällan kommer i kontakt med i media: 30 mosques, 30 states (Klicka på bilderna för att läsa deras rapporter från moskéerna).

Detta hittade jag på bloggen Don Christos värld

Dokumentärfilm: Drottningen och jag



Nahid Persson Sarvestani talar om filmen och framtida projekt.

Den 4 januari i år var jag förkyld. Jag skrev på bloggen:

Jag tittade in på SVT:s sajt tidigare i dag och upptäckte att Nahid Persson Sarvestanis dokumentärfilm Drottningen och jag kan ses på nätet till och med 2 februari 2010. Någon större entusiasm över en film om Farah Diba, änka efter shahen av Iran, kunde jag inte uppbringa, men det faktum att filmaren var Nahid gjorde mig nyfiken. Som tonåring tog Nahid del i den rörelse som i Iran kämpade för att störta shahens diktatur. Hennes 17-årige bror avrättades av shahens Khomeinis bödlar och Nahid flydde från landet efter ayatollans maktövertagande.

Filmen är en och en halv timme lång och min första tanke var att den orkar jag aldrig se färdigt. Men jag bestämde mig för att åtminstone titta ett tag. Jag ställde favoritfåtöljen framför datorn, tog en Treo och svepte en filt om mig (är nämligen febrig och svag). Sedan såg jag hela filmen i ett svep. Helt fascinerad.

I lördags sändes filmen i repris och finns nu åter tillgänglig på nätet till och med 21 september 2010.

Läs artikeln Med nya ögon i Arbetaren.

måndag 23 augusti 2010

Ny muslimsk tidskrift

Miriam Riaie, tidskriftens moderedaktör, och Merima

För några dagar sedan berättade jag om provnumret av Sveriges första muslimska tidning,  Islam & Politik, och nu är det dags för ytterligare en muslimsk publikation att se dagens ljus.

Den gångna helgen träffades ett gäng unga tjejer i Uppsala för att planera utgivandet av en tidskrift gjord av och för (i första hand, antar jag) muslimska tjejer. Än så länge råder sträng sekretess om de närmare detaljerna runt tidskriften och dess innehåll.

En av redaktiionsmedlemmarna, Miriam Riaie, berättar på  sin blogg (som naturligtvis finns med på Muslimer som bloggar) att tidskriften är planerad att komma ut med sex nummer per år, det första numret redan i november. Hur den kommer att distribueras och finansieras får vi inte veta, bara att den skall säljas på ställen runtom i landet där de har folk som hjälper dem och att de söker sponsorer.

Se även Planeringsmöte för tjejtidningen avklarad!

Giltigt förfall

I över fyra och ett halvt år har jag i snitt skrivit två blogginlägg per dag. Igår blev det dock inget. Trots det fortgick livet som vanligt. Solen gick upp och solen gick ned. Vårt gemensamma klot snurrade vidare och människor föddes och dog. Allt var i stort sett precis som vanligt.

Egentligen vill jag bara  säga att jag har giltigt förfall för gårdagens uteblivna blogginlägg. Även om jag  haft en bärbar dator hade jag inte fått använda den på Akademiska sjukhusets akutmottagning i Uppsala.

lördag 21 augusti 2010

Det finns ingen Ground Zero-moské



Jag tittade alldeles nyligen in hos Absolute Banana och hittade denna video med Keith Olbermann. Absolute Banana är en lysande skribent som, när det behövs, skriver långa, utförliga texter om olika ämnen. Men till denna video hade han inget att tillägga. Inte jag heller.

Är USA islamofobiskt?



Bobby Ghoshs artikel i TIME: Does America have a Muslim problem?

Brett religiöst stöd för New York-"moské"

Fler än 30 religiösa ledare från södra Kalifornien samlades igår i Los Angeles för att visa sitt stöd för planerna på att bygga en moské och samlingslokal två kvarter från Ground Zero. Ledarna representerade mer än ett dussin olika riktningar inom judendom, kristendom och islam. Utanför ett islamiskt centrum höll de en presskonferens och presenterade ett öppet brev undertecknat av 71 religiösa ledare. De sade att den växande rädslan och hysterin över New York-moskén bygger på en missuppfattning av de faktiska omständigheterna.

Rabbi Haim Dov Beliak sade att han var orolig över motståndet mot New York-moskén och andra mosképrojekt. "Det är ett eko av de växande antisemitiska stämningarna på 1930-talet", sade han.


- Den ensamhet och isolering som judar kände på 1930-talet var påtaglig, nu riktas det mot muslimer. Alla som kan sin historia vet att historia inte bara är det förflutna, det är en prolog. Muslimer över hela världen ser på, sade rabbi Beliak.

Källa: Associated Press

CNN intervjuar Jihad Turk och rabbi Jonathan Klein.

fredag 20 augusti 2010

Tidningsrubriker

En man promenerar i Central Park i New York. Plötsligt får han se en liten flicka som blir attackerad av en pitbullterrier. Han springer dit och börjar slåss med hunden. Han lyckas döda den och räddar flickans liv. En polis som såg händelsen kommer fram till honom:

- Du är en hjälte! I morgon kommer du att kunna läsa i tidningen, "Modig New York-bo räddade livet på flicka".
- Men jag är inte New York-bo.
- Jaha. Men då kommer det att stå, "Modig amerikan räddade livet på flicka".
- Jag är inte amerikan heller.
- Nähä. Vad är du då?
- Jag är irakier.

Nästa dag kunde man läsa i tidningen: "Islamistisk extremist dödar oskyldiga amerikanska hundar".

Ur Islam & Politik

Provnummer av Islam & Politik

Provnumret av Islam & Politik är nu ute. Jag fick tag på tidningen igår genom att fråga efter den vid socialdemokraternas valstuga på Stora torget i Uppsala. Jag vet inte vart den har distribuerats, men fråga efter den i sossarnas valstugor. Om tidningen inte finns kan ni beställa den själva Och vad tyckte jag om den? Jorå. Med beröm godkänd. Flera intressanta skribenter som jag känner igen sedan tidigare, bland andra Mariam Osman Sherifay, Mohammad Fazlhashemis och Fazeela Selberg Zaib

Representanter för Broderskapsrörelsens nätverk för Muslimska Socialdemokrater har undertecknat tidningens ledare som avslutas med orden:

Vi vill vara med i diskussionen om muslimers ställning i samhället - men göra det på våra villkor och föra diskussionen utifrån frågor som vi tycker är relevanta. Samhället måste sluta tvinga oss att arbeta heltid med att diskutera handskakningar, Vilks och burka, och istället låta oss tillsammans lösa de verkliga utmaningarna i samhället. Och det är det den här tidningen handlar om.

Läs Islam & Politik på nätet

Broderskapsrörelsen ger ut muslimsk tidning Dagen

torsdag 19 augusti 2010

Muslimer gömde judar undan nazisterna (2)



CBS om judiska flyktingar i Albanien under andra världskriget.

Fotografen Norman H. Gershmans bok Besa: Muslims who saved jews in World War II berättar om hur albanska muslimer med risk för sina egna liv gömde undan judar för att skydda dem från de nazistiska ockupanterna. Antalet judar som räddades uppskattas till mellan 600 och över 2000. I Albanien fanns det fler judar efter världskrigets slut än före kriget och det finns inget som tyder på att en enda jude i landet överlämnades till nazisterna.

Lime Balla berättar:

Alla vi bybor var muslimer. Vi skyddande Guds barn under vår Besa. Jag föddes 1910. År 1943, vid tiden för Ramadan, kom sjutton personer från Tirana till vår by Shengjergji. De var alla på flykt från tyskarna. Först visste jag inte att de var judar. Vi delade upp dem mellan byborna. Vi tog tre bröder vid namn Lazar.

Vi var fattiga - vi hade inte ens ett matbord - men vi tillät aldrig att de  betalade för mat eller tak över huvudet. Jag gick i skogen för att hugga ved och hämta vatten. Vi odlade grönsaker i vår trädgård så vi alla kunde äta gott. Judarna var gömda i vår by i femton månader. Vi klädde dem alla som jordbrukare, som vi. Även den lokala polisen visste att byborna gömde judar.


Besa är en uråldrig hederskod som gör det omöjligt att avvisa någon som är i behov av hjälp, även om hjälpinsatsen innebär att man riskerar sitt eget liv. "Som fromma muslimer omfattar vårt skydd och medmänsklighet judarna. Varför? Besa, vänskap och den heliga Koranen", säger Nuro Hoxha

Se även Muslimer gömde judar undan nazisterna (1)

onsdag 18 augusti 2010

Muslimer gömde judar undan nazisterna (1)



En kort dramatisering av boken The Grand Mosque of Paris: A Story of How Muslims Rescued Jews During the Holocaust Boken inleds med ett citat som återfinns i både den islamiska och judiska traditionen: "Rädda ett liv och det är som om du räddat hela mänskligheten."

Under den nazistiska ockupationen av Paris mellan åren 1940 och 1944 gick inga judar säkra från gripande och deportation till ett koncentrationsläger. Få var villiga att riskera sina egna liv för att hjälpa dem, men i Stora moskén i Paris fann många ett tillfälligt gömställe i väntan på flykt. Det är inte känt exakt hur många som gömdes, men de flesta uppskattningar uppger att över 1500 judar räddades av de modiga människorna i moskén.

Gud, Guinness och civilisation


Även när man är smått krasslig behöver man lite av livets nödtroft, som mat och dryck. Eftersom jag endast ätit en burk makrill i tomatsås sedan i lördags blev jag igår tvungen att stappla iväg till närmaste restaurang för att köpa "take away"-mat. På vägen dit passerade jag ett av mina tankningsställen för Guinness och några ord ur bibeln dök upp i mitt huvud: Människan skall leva icke allenast av bröd... (Matteus 4:4). Just det, tänkte jag och slank in på puben.

Den andliga spisningen till ölet bestod av en bok författad av en amerikansk pastor som dessutom är doktor i historia. I bokens inledande historiska överblick fick jag lära mig att under antiken ansågs ölet vara en helig gåva från gudarna och en viktig anledning, kanske den allra viktigaste, till att människan övergav jägar- och samlarsamhället och istället blev bofasta och började bygga städer. Nödvändigheten av att odla ingredienser till ölet utgör således grunden till vår tids civilisation, i betydelsen stadsbildning.

Styrkt av denna nya insikt och det goda svarta ölet gick jag till kinarestaurangen runt hörnet och hämtade min mat. Under den korta promenaden hemåt kände jag hur krafterna redan började återvända till min urlakade kropp. Jag - en civilisationens kulturbärare.

tisdag 17 augusti 2010

Dokumentärfilm: Spion och prinsessa



I maj skrev jag om spionprinsessan Noor Inayat Khan (1914 - 1944). Hon var en indisk-amerikansk muslim, pacifist och den första kvinnliga brittiska agent som sändes till Frankrike under nazisternas ockupation. Hennes uppdrag beskrevs som oerhört viktigt och farligt och bestod i att upprätthålla kontakten mellan Paris och London. Hon blev förrådd och avrättades efter långvarig och grym tortyr med ett nackskott i koncentrationslägret Dachau i Tyskland den 13 september 1944. Igår sände SVT BBC dokumentären om hennes liv, som kan ses på nätet till och med 16 september 2010.

Intro: Dom kallas rasister



Missa inte när Lena Sundström möter sverigedemokraternas väljare i sin nya dokumentär Dom kallas rasister I kväll TV4 21:00.

Redigerat:

Se dokumentären på nätet

Främlingsfientlighet, rasism och slaveri


Rasismens historia by svarten

När Vivi och Aron, som medverkar i videon, första gången var till Ghana reste jag med dem och vi besökte tillsammans slavfortet i Cape Coast, som grundades av Svenska Afrikakompaniet i mitten av 1600-talet.

Dagar som denna, när inte bara latmasken slår till utan även feber och illamående, orkar jag inte göra mycket annat än att länka till bloggare som har såväl kraft som förstånd och förmåga att uppmärksamma väsentligheter. Därför tycker jag ni ska klicka på denna länk som kommer att ta er vidare till Tonårsmorsa och ett inlägg om främlingsfientlighet, rasism och slaveri.

Lästips om svensk slavhandel:

Handelskompanier och kompanihandel: Svenska Afrikakompaniet 1649-1663. En studie i feodal handel (1990)

Svensk handel med slavar 1784-1847. Varför infördes och avskaffades slaveriet på den svenska kolonin S:t Barthélemy (2007)

måndag 16 augusti 2010

Brother Marvin: Jahaji Bhai



Brother Marvin sjunger Jahaji Bhai (Brotherhood of the Boat) på den gigantiska scenen vid Queen´s Park Savannah i Trinidad & Tobagos huvudstad Port of Spain. Inspelningen är gjord under finalen i Calypso Monarch-tävlingen 1996 då Brother Marvin kom på andra plats med denna sång som blivit något av en klassiker.

Jahaji Bhai (Brotherhood of the Boat)

Kumayah Zindawey Ayayo

I am the seed of mih father
He is the seed of mih grandfather
Who is the seed of Bahut Ajah [great grandfather]
He came from Calcutta
A stick and a bag on he shoulder
He turban and he kapra
So I am part seed of India, India.

Chorus:
The indentureship and the slavery
Bind together two races in unity [Achcha dosti - good friend]
There was no more Mother Africa
No more Mother India, just Mother Trini [Jananbhoomi]
My Bahut Ajah planted sugarcane
Down in the Caroni plain
Ramlogan, Basdeo, Prakash and I, Jahaji Bhai
Brotherhood of the boat, Jahaji Bhai
Brotherhood of the boat, Jahaji Bhai

I would be ah disgrace to Allah
If I choose race, creed or colour
Bahut Ajah had to make that journey
For I to have Zindagee [life]
So it is ah great privilege
To have such unique heritage
Fifty percent Africa, fifty percent India, India
I have "do chuttee" [two holidays]
Emancipation and Arrival Day [Aant bhala so bhala]
Since Fatel Rozack made the journey
150 years gone already [Bahut achcha -very good]
Whether you're Hindu, Muslim or Christian
Let's walk this land hand in hand
We could only prosper if we try a Jahaji Bhai
Brotherhood of the boat, Jahaji Bhai
Brotherhood of the boat, Jahaji Bhai

Kumayah Zindawey Ayayo
O mera dost mera saathi [o my friend, my companion]
Chal tahalna ek matt [let's stroll together]
Agal bagal.... [side by side]

For those who playing ignorant
Talking 'bout true African descendant
If yuh want to know de truth
Take ah trip back to yuh roots
And somewhere on that journey
Yuh go see ah man in a dhoti
Saying he prayers in front of a jhandi, jhandi

Chorus:
Then and only then you'll understand
What is ah cosmopolitan nation [Haat melawo - let's join hands]
There's no room for prejudice at all
United we stand, divided we'll fall [Bete baat ko garro - child, pay heed to what I'm saying]
So to all races here in Trinbago
Aapko kalyan ho dhaniaho [may you be blessed, may you prosper]
Let us live as one under the sky, Jahaji Bhai,
Brotherhood of the boat, Jahaji Bhai
Brotherhood of the boat, Jahaji Bhai

Kumayah Zindawey Ayayo
O mera dost mera saathi [o my friend, my companion]
Chal tahalna ek matt [let's stroll together]
Agal bagal.... [side by side]



Albumversionen av Jahaji Bhai (Brotherhood of the Boat)

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna perioden 16 juli - 15 augusti.

1. Startsidan
2. Muslimer som bloggar (2)
3. TV4 dokumentär: Dom kallas rasister
4. Restaurang Skeppet i Fyrisån, Uppsala
5. Mohammed stoppade rånförsök
6. Uppsala reggaefestival 5-7 augusti 2010
7. Fastemånaden ramadan har börjat
8. Idol: Grattis till guldbiljetten Gina Dirawi
9. Val 2010 - Fatima Johansson (s)
10. Förbjud stringtrosor

söndag 15 augusti 2010

Zamzam Tower, Mecka



Presentation av Zamzam. Textad på engelska från och med 2:10.


Shopping, lyx, direkt tillgång till den heliga moskén
Sparande, investeringar, din skyldighet mot Allah


För några år sedan köpte brorsan en andel i en lägenhet på Kanarieöarna. Jag funderar på att knäcka honom genom att köpa en andel i någon av de 1240 lyxsviter och enklare enrummare som finns i det 31 våningar höga Zamzam Tower i Mecka, Saudiarabien. På deras hemsida finns inga prisuppgifter, men efter lite googlande hittade jag en mäklare i Singapore som erbjöd 7 nätter under lågsäsong i en enrummare/studio för 77 000 kronor. Men den hade bara utsikt över en mindre del av Al-Masjid al-Ḥarām Om jag nu ska bo alldeles i närheten av den heliga moskén vill jag naturligtvis kunna se Kaba från lägenheten och med den utsikten vill jag självklart vara där när det är som mest action, under hajj, muslimernas pilgrimsfärd till Mecka. De kungliga sviterna var tillgängliga i hela 44 dagar i samband med hajj och hade utsikt över Kaba till priset 5,4 miljoner kronor, nästan 123 000 per dygn.

Jag var just in på Zamzam Tower för att göra en online reservation, men den sidan fungerade inte. Det var tur, för jag kom precis ihåg att endast muslimer tillåts besöka Mecka.


Zamzam Tower är en av de sju skyskraporna i byggkomplexet Abraj Al-Bait Towers Enligt uppgift invigdes  det högsta tornet den 12 augusti i år. På tornet finns fyra urtavlor som mäter 46 meter i diameter, över sex gånger så stora som Big Ben i London, skriver SVT

Tjo, vad det var livat



Så här roligt hade jag det i natt någon gång mellan 02:00 och 03:00.

fredag 13 augusti 2010

Ny tidning: Islam & Politik

Somar Al Naher är chefredaktör för tidningen Islam & Politik

Progressiva muslimer inom socialdemokratiska Broderskapsrörelsen planerar att ge ut tidningen Islam & Politik. Förhoppningen är att den på sikt blir en prenumererad dagstidning med utgivning i hela Sverige, men första steget blir ett provnummer som börjar spridas 18 augusti med en upplaga på minst 35 000 exemplar. Tidningen blir en radikal och självständig röst inom arbetarrörelsen och innehållet kommer att genomsyras av vänsterideologi och muslimsk identitet.

I dagens Tro och vetande, SR P1 15:03, medverkar tidningens chefredaktör Somar Al Naher och förklarar varför tidningen behövs och vilka frågor som är specifika för muslimer i svensk politik.

Läs även Manifest för muslimska socialdemokrater (pdf) och Sveriges första tidning för progressiva muslimer ute 18 augusti

torsdag 12 augusti 2010

Sanningen om ramadan



Al Jazeera om frosseriet i tv-tittande under ramadan. Se även Link TV om samma ämne, Ramadan primetime

Under den kommande månaden kommer ni att kunna läsa mängder med inlägg om ramadan om ni tittar in på bloggarna som finns med på länklistan Muslimer som bloggar Många av inläggen kommer att handla om självbehärskning, böner och moskébesök, koranstudier och att komma närmare vår skapare. Cherin och Mohammed kommer att ha en ramadan-skola på bloggen och utlovar att vi alla kan bli experter på innebörden av fastemånaden ramandan. "Syftet med fastan är att stärka självdisciplinen", skriver Cherin.

Men vad handlar egentligen fastemånaden om för en stor del av världens muslimer? Jo. Ett frosseri i mat, tv-tittande och sena kvällar med släkt och vänner.

- Vi har 30 dagars julafton full av banketter och mat. Egypten konsumerar tre gånger sin normala livsmedelskonsumtion under månaden ramadan. Folk är halvdrogade av media, mat och banketter, säger Said Sadek, professor i sociologi vid amerikanska universitetet i Kairo, till radiostationen NPR

Naturligtvis är detta också rena julaftonen för livsmedelsbranschen. En rapport från konsumenternas intresseorganisation i Egypten visar kraftiga prisökningar inför ramadan. Priset på ris och socker har ökat omkring 30 procent. Äggen kostar 42 procent mer än vanligt. Till och med regeringens subventionerade livsmedel till fattiga har ökat i pris. Av landets drygt 80 miljoner invånare lever 40 procent på mindre än två amerikanska dollar om dagen. Under fastemånaden spenderas 5,5 miljarder dollar på mat, enligt Los Angeles Times

Svensk media har nyligen uppmärksammat att tusentals ton med mat slängs varje år av våra livsmedelsbutiker. I Abu Dhabi, med omkring en miljon invånare, har miljöbyrån inför årets ramadan startat en kampanj mot slöseriet med mat. Det finns uppgifter som indikerar att det under ramadan slängs omkring 50 ton mat i Abu Dhabi. Kampanjen kommer att drivas i radio, TV och under fredagsbönerna i moskéerna, skriver Khaleej Times Det påminns även om vad som står i Koranen 7:31:

Söner av Adam! Anlägg vårdad klädsel var gång ni går till bön - och ät och drick [det som är gott och hälsosamt], men visa måtta [i allt]; Gud är inte vän av dem som går till överdrift.

onsdag 11 augusti 2010

Valaffisch från sverigedemokraterna


Fler fejkade affischer hittar du hos Valaffisch 2010 och på min blogg

Se även blogginlägget om Martin Niemöller

Gud och Guinness



Stephen Mansfield presenterar sin bok The search for God and Guinness: A biography of the beer that changed the world.

Ni som följt min blogg någorlunda regelbundet under en längre tid (det vill säga, brorsan och faster Märta) har knappast undgått att lägga märke till min svaghet för det svarta irländska mellanölet Guinness på fat Att det är gudomligt gott och har en helande kraft visste jag redan, men att ölet även hade anknytning till Gud var jag helt ovetande om. Naturligtvis beställde jag genast boken. Billigaste priset hos en svensk återförsäljare hittade jag på CD Wow, 179 kronor inklusive frakt.

Någon förhoppning att boken skall ge mig insikt om meningen med livet har jag inte, men lite klokare kanske jag blir efter läsningen som är planerad att ske på några av Uppsalas restauranger med en Guinness på bordet.

Massor av recensioner av boken hittar ni här En amerikansk baptistpastor avslutar recensionen med följande ord:

Detta var en mycket bra bok. Den presenterar en familj som kämpade med vad kristen tro kunde uträtta i näringslivet och vad det innebär att vara ansvarig för gåvor och rikedom som kommer i vår väg. Oavsett om du dricker öl eller inte, rekommenderar jag boken.

Läs bokens introduktion Klicka på bokomslaget > "table of contents" > "introduction".

Fastemånaden ramadan har börjat



Ramadan, iftar och mingel Svenska Dagbladet

måndag 9 augusti 2010

No women No play



Muhammad Al-Munajid, en känd religiös ledare från Saudiarabien, talar om kvinnor och sport i samband med OS i Peking 2008.

Den sista juli arrangerades i Washington DC ett evenemang som var den officiella starten för kampanjen No women No play. Kampanjens syfte är att förbättra situationen för kvinnor i Saudiarabien som vill utöva sport och få slut på den könsapartheid som sägs råda i landet.

Enligt uppgift är Saudiarabien det enda land i världen som förbjuder kvinnor att delta i de olympiska spelen. Sedan Saudiarabien började delta i OS 1972 har således inte en enda kvinna ingått i deras olympiska trupp. Med hänvisning till OS-kommitténs (IOC) stadgar, som stipulerar att ingen får förhindras delta i OS på grund av bland annat kön eller religion, kräver No women No play att Saudiarabien utestängs från OS i London 2012 om landets kvinnor inte får delta.

Flera muslimska länder, som Afghanistan, Iran, Sudan, Kuwait, Bahrain och Pakistan, har haft kvinnor med i sina trupper, även om det oftast rört sig om någon enstaka. Ett lysande undantag är Indonesien, det land i världen med flest antal muslimer. Landet har under tolv olympiader medverkat med 161 män och 68 kvinnor, vilket är en större kvinnlig representation än många västerländska länder kan uppvisa. Vid OS i Aten 2004 bestod Indonesiens trupp av 38 personer, varav 16 kvinnor.

Naturligtvis kunde jag inte avstå från att försöka hitta någon hadith som belyser detta med kvinnor och sport. Enligt uppgift skall det i Ahmad ibn Hanbals hadithsamling Musnad Ahmad finnas en hadith som ursprungligen nedtecknats av Abu Dawood I hadithen uppges Muhammeds favorithustru Aisha ha sagt:

Jag tävlade med profeten (s) och slog honom i loppet. Senare, när jag hade lagt på mig lite vikt, tävlade vi igen och han vann. Då sa han: "Detta upphäver det andra", med hänvisning till förra gången. [Musnad Ahmad, Vol. 6, #24173]

Vissa hävdar att hadithen inte har något med sport att göra, utan att den endast beskriver en lekfull aktivitet som man och hustru utfört i avskildhet vid två tillfällen.

Huvudsakliga källor: No Women No Play. Concert in Washington DC, No women on Saudi Olympic team och "Sport" in the Hadith

söndag 8 augusti 2010

När börjar Ramadan?



Ett klipp ur den kanadensiska tv-serien Little Mosque on the Prairie

När börjar Ramadan? Denna fråga har varit ett årligen återkommande diskussionsämne bland muslimer världen runt under århundraden. Här på bloggen har det blivit något av en tradition att lägga upp videon när det börjar dra ihop sig till den muslimska fastemånaden.

Jag föreslår att ni tittar in på Bouhamzas blogg och läser hans intressanta inlägg med samma rubrik som detta. Se även artikeln
Månen och matematiken startar fastan i Dagens Nyheter.

Uppsala reggaefestival 2010 är över

Klicka på bilden för större format

Campingen och festivalområdet  07:10 på söndagmorgon efter flera timmars regn med åska och blixtar under natten. Läs bloggar om Uppsala reggaefestival 2010 Vi ses nästa år - hoppas jag.

Låt mig visa hur min tro inspirerar mig



Kortfilmen Let me show you how my faith inspires me av muslimen Tariq Chowdhury var ett av de bidrag som prisbelönades av Tony Blair faith foundation vid en internationell filmtävling för ungdomar 18-25 år. I sitt tacktal sa Tariq Chowdhury:

Jag känner mig stolt över att ha företrätt min tro på ett positivt sätt. Min film speglar skönheten i London och de många olika religionerna bland de människor som bor i staden. Jag ser fram emot att bygga mer positiva relationer mellan religioner och förhoppningsvis hjälpa till att bygga ett mer sammanhållet samhälle, där vi kan ha en ömsesidig förståelse som bygger på våra olikheter som gör oss alla unika och mänskliga.

Personligen tror jag det finns flera stigar till bergets topp och återvänder ofta till Koranen 2:62:

De som tror [på denna Skrift] och de som bekänner den judiska tron och de kristna och sabierna - ja, [alla] som tror på Gud och den Yttersta dagen och som lever ett rättskaffens liv - skall helt visst få sin fulla lön av sin Herre och de skall inte känna fruktan och ingen sorg skall tynga dem.

Översättningen är från Mohammed Knut Bernströms tolkning Koranens budskap. I sin kommentar till versen skriver Bernström:

I passagen ovan framställs en grundläggande trossats i Islam som Koranen på flera ställen återkommer till. Med en vidsynthet som saknar motstycke i andra trossystem uppställs här endast tre "frälsningskrav": (den sanna) tron på Gud, tron på Domens dag och ett rättskaffens liv.

lördag 7 augusti 2010

Kvällspromenad

Slavarbete i Mellanöstern



Slavarbetet i Mellanöstern har jag uppmärksammat tidigare, senast i blogginlägget Abu Dhabi: Kampanj mot illegala invandrare Nu nöjer jag mig med att lägga upp denna video från Migrant rights som jag hittade hos Don Christos värld

Varning för regregerat blogginlägg



The assumption song Text / Lyrics

På väg till jobbet i kväll satt jag mig vid kanten av Fyrisån, mitt emot området för den pågående reggaefestivalen här i Uppsala, och käkade stans bästa sushi från Raw like sushi Nu sitter jag här och känner mig deppig över att jag inte kan vara med på festivalen i år och läser i lokaltidningen på nätet att "Reggaelegender imponerade". Grrr! Livet suger.

Trots att jag försöker lyckas jag inte med självbedrägeriet att se det positivt och intala mig att jag är oumbärlig på jobbet och därför fick avslag på min ansökan om ledighet över helgen.

I detta eländiga psykiska tillstånd är jag ett lätt offer när en arbetskamrat tipsar mig om den här videon. Jag regregerar och hamnar någonstans i småskoleåldern. Dessutom är omdömet för tillfället så avtrubbat att jag bestämmer mig för att lägga upp videon på bloggen, trots att jag redan nu inser att jag kommer ångra mig inom loppet av några timmar.

fredag 6 augusti 2010

Mohammed stoppade rånförsök



Jag såg att Cherin och Mohammed körde lite kristendomspropaganda på bloggen, Jesus stoppade rånförsök, så för jämviktens skull lägger jag upp en video om den godhjärtade butiksägaren Mohammed. Men det finns naturligtvis även mer militanta muslimer, som tjejen på den här videon

torsdag 5 augusti 2010

Salman Ahmad i heta stolen hos BBC



I våras kom den amerikanske-pakistanske rockmusikern Salman Ahmad ut med boken Rock & Roll Jihad Här grillas han i BBC:s HARDtalk. Se del 2 och del 3

Intervju i Rolling Stone. Se fler blogginlägg om Salman Ahmad.

Tips: Gratis skor



Shazia Mirza tipsar om hur man skaffar gratis skor.

Bring down the beat, Gottsunda, Uppsala



Se även intervjuer med Flex och Rawa och eldsjälen Affe Ashkar

För ett par år sedan skrev jag om hip-hop-projektet Bring down the beat som startades i februari 2008 och drivs av Studiefrämjandet i stadsdelen Gottsunda. Nu har gänget släppt ett samlingsalbum där tio artister bidrar med varsitt spår. Skivan recenserades igår i Upsala Nya Tidning:

De beats som utgör grunden i varje låt kännetecknas av fantasirikedom och experimentlusta. Att många av de medverkande kommer att låta höra om sig mer de närmaste åren känns självklart att döma av den här skivan, och förhoppningsvis blir det även fler skivor från Bring Down The Beat framöver.

På lördag framträder Bring down the beat på Uppsala reggaefestival

onsdag 4 augusti 2010

Ana Gina (Dirawi) samarbetar med SVT


Inför höstens val samarbetar bloggaren Ana Gina med SVT-webbtv. Produktionsbolaget Art89 Televison AB, som bland annat producerat Melodifestivalen 2010 och Lilla al Fadji & Co, ligger bakom SVT:s satsning och Gina utlovar massor med videos som på något sätt är relaterade till valet. Naturligtvis får vi möta hennes karaktärer Khadidje och Bettan, men också den nya karaktären fjortisen Fippan.

Vill ni följa Ana Gina fram tills dess valet är över skall ni från och med nu besöka hennes valblogg Den kommer även att finnas med i min länklista "Muslimer som bloggar - Senaste blogginläggen".

The infidel



Filmen The infidel hade premiär i Storbritannien den 9 april i år. "Komedi kan ibland ta itu med teman som mer allvarliga filmer skulle skygga för", skrev Guardian i en recension och gav betyget 4/5. Den muslimska ståuppkomikern Shazia Mirza har medverkat som manuskriptkonsult. Hon blev känd när hon några veckor efter terroristattacken mot World Trade Center 2001 iklädd hijab/sjal började sin föreställning med repliken:

- Jag är Shazia Mirza. Åtminstone står det så på mitt flygcertifikat.

Svenska Wikipedia skriver om filmen:

Mahmud är en muslimsk taxibolagsägare som lever ett lugnt och traditionellt muslimskt liv, med allt vad det innebär i seder och bruk. Men hans värld vänds upp och ner när hans mamma plötsligt dör och han får veta att han är adopterad och egentligen är judisk. Den enda som tycks kunna hjälpa honom till rätta med sitt liv nu är den alkoholiserade vännen och taxichauffören Lenny som också är judisk och lär Mahmud sina seder och bruk - samtidigt som Mahmudes son ska gifta sig med dottern till en muslimsk präst.

Guardian presenterar filmen i en video Se hela filmen innan den ens har kommit ut på DVD.

Wikileaks och Flattr



Wikileaks grundare, Julian Assange, om "Afghan War Diary".

Alldeles nyss ansökte jag om en invite till den nya betaltjänsten Flattr som ännu befinner sig på beta-stadiet. Jag har saknat ett enkelt system för att visa (ekonomisk) uppskattning för olika ekonomiskt självständiga och betydelsefulla sajter och bloggar. Flattr kan förhoppningsvis fylla det tomrummet. Instruktionsvideo om hur Flattr fungerar.

Jag har känt till betaltjänsten en tid, men det har inte blivit av att jag anmält mitt intresse. Men efter att ha läst denna artikel om att Wikileaks har anslutit sig till Flattr bestämde jag mig.

Wikileaks, och deras misstänkta informatörer, är nu under attack från många håll. En republikansk kongressledamot kräver att Bradley Manning, som misstänks för att ha försett Wikileaks med filmen från Irak som visar hur bland andra en fotograf från nyhetsbyrån Reuters skjuts till döds av amerikanska soldater, skall ställas inför rätta och om möjligt dömas till döden (se video).

- Om de inte kan åtala honom för förräderi, borde de åtala honom för mord, sade kongressledamoten enligt Fox News

Se även blogginlägget Wikileaks grundare hos TED