måndag 31 januari 2011

En mycket inflytelserik blogg


Svarten kommer inte ur fläcken

Jag tittade in hos Tonårsmorsa nu på morgonen och läste ett inlägg om en sida som betygsätter bloggars inflytande, inflytande.se Jag gjorde deras test för drygt två år sedan och fick samma resultat då som nu:

"Svarten.blogspot.com är en mycket inflytelserik blogg. Endast 7,85% av svenska bloggar är mer inflytelserika. Ytterligare 182 025 bloggar saknar inlänkar och rankar därför inte alls."

Med andra ord; jag står fortfarande och stampar på samma fläck.

Redigerat:

Tänk så det kan bli; på tal om "en mycket inflytelserik blogg". I lördags postade jag ett inlägg om dataspelsutvecklarna Starbreeze och i dag när börsveckan började igen upptäcktes det av aktiva skribenter på diverse aktieforum i Sverige och även utomlands. Det länkades till inlägget och plötsligt blev det en regelrätt invasion på bloggen. Av de senaste 100 besökarna har 73 klickat sig in på just det inlägget. Nu spekuleras det på aktieforum vad uppgifterna i inlägget kan innebära för aktiekursen och bolagets framtid.

1001 uppfinningar: Det muslimska arvet (5)



1001 Inventions and The Library of Secrets. Filmen finns även med röster på turkiska

Utställningen 1001 inventions har jag uppmärksammat tidigare vid flera tillfällen. Efter premiären i London 2008 visades den i Istanbul, nu finns den i New York och förtsätter sedan till Los Angeles och Washington, D.C. I London har utställningen fram till juni 2010 haft 400 000 besökare och i Istanbul 390 000. Introduktionsfilmen ovan har fått 20 internationella utmärkelser, bland annat Gold Award for Best Education Film (Cannes 2010) I samband med visningen av utställningen i USA kommer en uppföljare till filmen att produceras.

söndag 30 januari 2011

Poetic Pilgrimage & Mohammed Yahya



Poetic Pilgrimage & Mohammed Yahya: Silence is consent

Tack för tipset från "den där okända välgöraren strikes again".

Utvecklingen i Egypten via internet


Under de senaste dagarna har jag tillbringat många timmar framför datorn och följt utvecklingen i Egypten via Al Jazeera English: Live Stream Nyligen var den egyptiske bloggaren Wael Abbas med i sändningarna. Han fick för knappt två år sedan 15 000 kronor från Svenska Publicistklubben och Sveriges Författarförbund för att säkra sin internetuppkoppling under fyra år. Enligt Svenska Dagbladet är Wael Abbas mer trovärdig än Egyptens statsmedier

Något bloggande har han inte kunnat ägna sig åt de senaste dagarna eftersom internetanslutningen i Egypten har blockerats. Däremot har Abbas via omvägar tillgång till Twitter där han för en timme sedan meddelade att det läggs upp nya videos på hans YouTube-konto

Redigerat:

"För den som tror att muslimer inte vill ha demokrati, torde upproren i Mellanöstern vara obegripliga. Folk offrar sina liv för att störta diktatorerna. Längtan efter frihet bor i varje människa", skriver Åsa Linderborg i Arabiska revolutionen – en rysare för nyliberaler AB

lördag 29 januari 2011

Feedjit ber om ursäkt


Angående detta inlägg kan jag berätta att Kerry Boyte, en av Feedjits grundare, har hört av sig och bett om ursäkt för den felaktiga "flaggningen" av min blogg. "Ibland blir det fel i vårt automatiska system", skriver han och meddelar att systemet har uppdaterats och "flaggningen" är borttagen. Tack för det, säger jag. Och ni behöver inte vara rädda för att fortsätta titta in på min "farliga" blogg.

Starbreeze på Nasdaq


Kollade e-posten när jag vaknade och såg att det kommit flera "Google alerts" om dataspelsbolaget Starbreeze, som jag troget följt i tio år och även äger aktier i. Jag var på vippen att radera e-breven utan att ha läst dem, men upptäckte att ordet Nasdaq förekom i texten. Nasdaq? Vad har Starbreeze med den stora amerikanska börsen Nasdaq att göra? Bolaget är ju noterat på AktieTorget, en liten svensk aktielista med småbolag.

Stock Chart - Starbreeze AB (STAR`) Stock Charts - NASDAQ.com Starbreeze AB (STAR`) Stock Charts - Get free stock charts for Starbreeze AB at NASDAQ.com.

Jag klickade på länken och hamnade hos nasdaq.com och där fanns Starbreeze AB under kortnamnet STAR, precis som på AktieTorget. Uppriktigt sagt har jag svårt att förstå att det verkligen skulle vara sant. Kan det vara så att jag är nyvaken och hjärnan ännu inte börjat fungera? Tids nog får jag veta hur det förhåller sig.

Redigerat 2011-01-31 kl. 14.03

Det blev en riktig röra av detta; spekulationer på aktieforum, invasion på bloggen under förmiddagen och ett e-brev från Starbreeze VD som vänligt bad mig publicera en dementi på bloggen "att det i dagsläget inte finns några diskussioner om att notera SBZ på Nasdaq". Själv hade han inte möjlighet att besvara alla e-brev som börjat droppa in från aktieägare.

fredag 28 januari 2011

Al Jazeera "live stream" från Egypten


Al Jazeera sänder live stream på nätet från revolten i Egypten. Jag såg alldeles nyss hur hundratals demonstranter plötsligt stannade upp och knäböjde i bön på en gata i Kairo. Polisen sköt tårgasgranater på dem under bönen.

Regeringshögkvarteret står i brand SVT

Goda tankar, Goda ord, Goda handlingar



En video om zoroastrism från BBC dokumentären The story of God

Någon kanske undrar vad de tre orden Humata, Hukhta, Huvareshta i min blogg-header betyder och varför de finns där. Orden uttrycker zoroastrismens grundprincip och betyder Goda tankar, Goda ord, Goda handlingar. Jag bekänner mig inte till religionen, men orden tjänar som en påminnelse om hur vi bör sträva efter att leva.

Zoroastrismen är den äldsta kända monoteistiska religionen och grundades av profeten Zarathustra någon gång mellan 1800-500 f.Kr. I över tusen år var zoroastrismen statsreligion i Iran. Religionen har i dag uppskattningsvis färre än 200 000 utövare i hela världen, de flesta finns i Indien och många av dem är ättlingar till de perser som lämnade Iran i slutet av 700-talet. I Sverige finns knappt 1000 zoroastrier, majoriteten med iransk invandrarbakgrund.

I en mycket läsvärd recension av boken Vi lyser som guld: Ett reportage om zoroastrier i exil beskriver Ashk Dahlén, sufimuslim och fil.dr. i iranistik, zoroastrismen på följande sätt:

"Dess lära baseras på idén om människans fria vilja, att människan själv med sina tankar, sina ord och sina handlingar har makt att välja mellan sant (asha) och falskt (drug), mellan gott och ont. Friheten att bestämma sin egen religion är en av zoroastrismens grundsatser, vilket bidrog till att det persiska riket under akemeniderna präglades av en unik tolerans och öppenhet. Den iranske religionsstiftaren var en av de första tänkarna som värnade om människans frihet och rättskänsla, knappt tre årtusenden före den franska revolutionen."

Lyssna till ett videoföredrag om zoroastrism med Judith Lerner, specialiserad på konsthistoria och arkeologi i Iran och Centralasien.

Vinsamlare



Antikrundan besöker vinsamlaren Jan Netterberg.

I slutet av 90-talet hade jag planer på att bli vinsamlare. Jag har ett källarutrymme som är perfekt för lagring av vin och köpte ett par lämpliga hyllor för förvaring av de ädla dryckerna. Mycket mer än så blev det inte. Visst hamnade det några flaskor på hyllorna, men de försvann ganska snabbt i samband med någon måltid tillsammans med goda vänner. Numera dricker jag nästan aldrig vin, utan håller mig till öl, gärna Guinness på fat.

Några av världens dyraste viner

torsdag 27 januari 2011

Recept: Kyckling Stroganoff



Jag blev lite inspirerad av dagens första inlägg och tittade in hos Titli's busy kitchen - Your halal passport on a plate. Jag har uppmärksammat henne tidigare, men det var ett tag sedan jag besökte hennes hemsida och YouTube-kanal

På hemsidan hittade jag bara en maträtt i kategorin "Scandinavian", receptet hade hon fått från en kvinna i Göteborg. Rätten ser onekligen väldigt god ut och jag skulle gärna laga bli bjuden på den.

Bocuse d'Or 2011 - en nordisk succé

Tommy%20Myllym%C3%A4ki%20tv%C3%A5a%20i%20Bocuse%20d'Or

Tommy Myllymäki kom tvåa i kock-vm i Frankrike.

I går avslutades den stora matmässan Sirha i Lyon, Frankrike. Under de fem dagar den pågått har mässan haft omkring 150 000 besökare, samt 2 200 utställare, 1000 internationella journalister och 10 000 kockar från 136 länder. Svenska företag hade en egen utställning på mässan och deltog även i den gemensamma för de nordiska länderna.

I samband med mässan avgjordes i går den prestigefyllda tävlingen Bocuse d'Or 2011, ett inofficiellt världsmästerskap i matlagning uppkallat efter den legendariske franska mästerkocken Paul Bocuse I finalen deltog 24 kockar från lika många länder efter att först ha kvalificerat sig i regionala tävlingar.

Världsmästerskapet blev i huvudsak ett nordiskt mästerskap Sveriges lag med förste kocken Tommy Myllymäki, ägare till Julita Wärdshus, lade beslag på silvermedaljen. Danmark vann tävlingen och Norge kom trea. I juryn återfanns den svenske kocken Mathias Dahlgren, som 1997 vann tävlingen.

onsdag 26 januari 2011

Riksdagen om våldsbejakande extremism (2)


Sverigedemokraternas partiordförande, Jimmie Åkesson, hänvisade i dagens riksdagsdebatt (video) om våldsbejakande extremism till ”massor av forskning” som visar att islamistiska terrorister i Västeuropa är högutbildade och tillhör medelklassen. En del av de övriga partiernas representanter tycktes köpa det påståendet.

I augusti 2008 publicerades uppgifter om en rapport (Ljudfil), gjord av den brittiska underrättelsetjänsten MI5, som genom att studerade redan kända personer med anknytning till terroristorganisationer försöker besvara frågan ”vem blir terrorist?”

Rapporten kom fram till att
  • nästan alla saknar högre utbildning och har arbeten med låg status.
  • en stor andel praktiserar inte sin religiösa tro och kan betraktas som okunniga om religionen.
  • den etniska bakgrunden är blandad. Omkring hälften är födda i landet. MI5 hävdar att det inte är möjligt att göra några antaganden utifrån hudfärg, etnisk tillhörighet eller nationalitet. De passar inte in på någon enskild demografisk profil och deras väg till våldsam extremism har sett olika ut.
  • mycket få är uppväxta i strängt religiösa hem. Enligt MI5 har det visat sig att en stark och väletablerad religiös identitet faktisk kan förhindra att individer dras till terroristgrupper.

BBC grillar Jimmie Åkesson (SD)



BBC Hardtalk grillar partiordförande Jimmie Åkesson (SD).

tisdag 25 januari 2011

Riksdagen om våldsbejakande extremism

På begäran av Sverigedemokraterna anordnas i morgon en aktuell debatt i riksdagen om våldsbejakande extremism. Debatten sänds i SVT2 och Kunskapskanalen. Den kan även ses på riksdagens webb-tv 9.00 - 10.40. En företrädare för varje parti har rätt att delta i debatten. Moderaterna företräds av justitieminister Beatrice Ask.

Jimmie Åkesson, partiordförande i SD, skriver i dag på DN Debatt: Dags studera islamistiska attityder bland ungdomar

Frilansjournalisten Cheko Pekgul skriver på politikerbloggen.se: SD utnyttjar riksdagen för hatpropaganda

Lokala insatser mot våldsbejakande politisk extremism Sveriges kommuner och landsting, 2010  Våldsam politisk extremism Säkerhetspolisen/Brottsförebyggande rådet, 2009  Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige Säkerhetspolisen, 2010

På begäran: Yuna



Yuna sjunger sin egen sång Rocket Text / Lyrics

Fatimah skrev i en kommentar: "För ett bra tag sedan skrev du om en ung tjej med slöja som var sångare och gitarrist, dock har jag glömt bort vad hon heter, så det vore supersnällt om du kunde lägga upp någon video med henne igen."

Fler inlägg med Yuna

måndag 24 januari 2011

Intervju med Mattias Gardell

Foto: Anna Simonsson/Sydsvenskan

Sydsvenskan har träffat Mattias Gardell och ställt frågorna: Hur ska man förstå det hat mot muslimer som finns i vårt samhälle? Varifrån kommer det? Ökar det?

Mattias Gardell tror inte att hatet ännu nått sin kulmen, men är optimistisk på längre sikt. Svenska muslimer blir alltmer en del av vardagen; på arbetsplatser, på förskolor, i idrottsföreningar och i dokusåpor. I längden blir det svårt att upprätthålla bilden av muslimen som ”den vettlöse Andre", säger han enligt Sydsvenskan

Som ett litet exempel ger Gardell, som är en hängiven supporter till Hammarbys fotbollslag, en hejarramsa som även Bajens muslimska supportrar brukar sjunga med glädje under matcherna:

Ahmed är en taliban
Bjud på bira och han säger fy fan
Men han röker brass hela dan

– Plötsligt är de en del av Söderpatriotismen. De syns och finns, även på läktaren, säger Gardell.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Bajare och taliban med AIK Trubaduren Text / Lyrics

Slavarbete i Dubai

Kampanjaffisch från 2008 om de omänskliga förhållanden som gästarbetare lever under i flera av Mellanösterns oljerika länder.

I går kväll sände SVT en tyskt dokumentär om Dubai från 2010 med titeln Mardröm i sagolandet I Dubai är 85 procent av invånarna utlänningar. Dokumentären handlar om de gästarbetande kvinnor som under slavliknande förhållanden arbetar som hembiträden och utsätts för våld och sexuella övergrepp. Filmen finns tillgänglig på nätet till och med 22 februari 2011.

Se tidigare blogginlägg om Dubai, Saudiarabien och Abu Dhabi

lördag 22 januari 2011

Lösenordsskyddad semester



Jag känner att jag är i behov av vila - omedelbart. Ett par veckors semester skulle sitta fint. Enligt räggler å pascher, som Gustaf Fröding uttryckte det, skall en semesteransökan lämnas in minst en månad i förväg. Men jag tog en rövare och kontaktade i onsdags en av våra erfarna vikarier och frågade om han kunde tänka sig att hoppa in ett par veckor från och med kommande måndag. Jorå, det gick bra.

En liten lapp till den ständigt frånvarande chefen om det var OK fick ett jakande svar. "Skriv bara in semesteransökan i dokument X, så beviljar jag den", skrev hon. Dokument X används endast för semesteransökningar och kräver ett speciellt lösenord - och det hade jag glömt. Jag fyller i en av de gamla pappersblanketterna, tänkte jag. Tji blanketter, alla var kastade. IT-avdelningen är stängd under helgen, så där ifrån finns ingen hjälp att få. Kan jag ta min semester och få den beviljad retroaktivt? Jag vet inte. Vad gör jag nu? Ska ett glömt lösenord hindra mig från att ta ut min ledighet?

Migrationsministern om Wikileak-­dokument



Efter gårdagens artikel i Svenska Dagbladet, Ministrar ville stoppa våg av irakier, bad SVT:s reporter migrationsminister Tobias Billström om en kommentar till uppgifterna i dokumenten som offentliggjorts av Wikileak

Parallella rättssystem

Ibland uppstår det märkliga ämnes- och intressekollisioner i mitt huvud. Jag kan själv bli både förvånad och stundom smått förskräckt över de tankar som dyker upp. Ofta leder det till kortslutning i signalsystemet eller en mental härdsmälta.

Under gårdagens promenad till arbetet började jag fundera över relationen mellan idrottens interna bestraffningssystem och dess förhållande till samhällets allmänna rättsordning. Hur kan det komma sig att idrottsrörelsen tillåts ha egna regler för bestraffningar av våldshandlingar begångna under idrottsutövning? Ett våldsbrott på hockeyrinken kan bestraffas med två minuter i utvisningsbåset och sedan är saken ur världen. Om samma våldshandling ägt rum på allmän plats kunde påföljden ha blivit både fängelse och ett saftigt skadestånd. Det tycks existera en parallell rättsordning i samhället där straffpåföljden beror på under vilka organiserade former en brottslig handling begås och det är dessutom allmänt accepterat att det förhåller sig på det sättet.

Så långt, allt väl. Inget konstigt med de tankarna. Men sedan uppstår en av dessa märkliga krockar i skallen.

Jag börjar fundera över en eventuell tillämpning av islamiska sharialagar i Sverige. Hur skulle det fungera i relation till samhällets rättsordning och förenings- och religionsfriheten? Skulle man rent av kunna registrera islamiska församlingar som idrottsföreningar och utveckla ett passande internt regelverk som vann samhällelig acceptans? Kan man få kommunala bidrag till inomhusanläggningar för hockey, tennis, motion och liknande, så borde det även gå att få ekonomiskt stöd till föreningslokaler där medlemmarna samlas fem gånger om dagen, sju dagar i veckan, för att gemensamt utföra enklare gymnastiska övningar. Hur många idrottsföreningar kan skryta med en sådan intensiv aktivitet?

Tack och lov kom jag fram till jobbet innan jag hunnit fördjupa mig ytterligare i dessa tankegångar. Jag kunde dock inte släppa tankarna, men inriktade mig helt och hållet på det strikt idrottsliga. På nätet hittade jag ett intressant examensarbete från Umeå universitets juridiska institution, Den svenska straffrätten på hal is - En studie av det straffrättsliga ansvarsområdet under lagidrottsutövning, av Björn Eriksson. För er som vill läsa om tillämpningen av religiösa regelverk i Västeuropa föreslår jag artikeln Sharia och de parallella rättssystemen av Annika Rabo.

Epilog.

Jag drar mig till minnes en kommentar till ett tidigare inlägg där skribenten tyckte jag borde skriva mer om mig själv och mina funderingar. Efter detta inlägg torde det stå klart för alla och envar varför jag oftast undviker att blottlägga det som eventuellt kan tänkas röra sig bakom mitt pannben.

fredag 21 januari 2011

Till minnet av Fadime Sahindal



Lyssna på en radiodokumentär om mordet på Fadime:

Kvinnor kräver rösträtt i Saudiarabien


I april ska val till kommunfullmäktige för andra gången äga rum i Saudiarabien. Första gången var 2005. Kommunfullmäktige har ingen verklig makt i Saudiarabien, deras roll är endast rådgivande. Vid det förra valet fick kvinnor varken kandidera eller rösta och så tycks det bli även denna gång, om inte aktivisterna i Baladi, Mitt land, får sin vilja igenom.

I söndags startades en grupp på Facebook som presenterade sig som ett kvinnligt initiativ som syftar till att ge saudiska kvinnor möjlighet att företräda medborgarna över hela riket. Redan efter 24 timmar hade gruppen 600 medlemmar.

Enligt aktivisterna har Saudiarabien undertecknat internationella överenskommelser som garanterar kvinnor rösträtt. Dessutom hävdar de att det inte finns något i den islamiska religionen som förnekar kvinnor rätten att rösta. "Det viktigaste är att jag blir jämställd med männen", säger aktivisten Hatoun Ajwad al-Fasi och fortsätter:

- Vi ska inte hållas fängslade av traditioner och vi vill inte vänta för evigt.

Hon får medhåll av en man, Abu Kahled, som säger:

- Vi kan inte använda traditioner som en förevändning för att inte tillåta kvinnor att delta i val. Traditioner styr ett samhälle under en viss tid, men samhället förändras och med förändringen uppstår nya traditioner.

Källa: Al Arabiya

Maria Wetterstrand om det öppna samhället



Maria Wetterstrands anförande i partiledardebatten i Riksdagen den 19 januari 2011. Riksdagsprotokoll: Anf. 35 Maria Wetterstrand (mp)

torsdag 20 januari 2011

Star wars

Personalize funny videos and birthday eCards at JibJab!

Min dotter spelar rollen som Prinsessan Leia. Själv axlar jag den tunga rollen som Obi-Wan Kenobi och framträder, för första gången på denna blogg, utan Photoshop-manipulationer. Mitt alter ego, Svarten, är Han Solo och en tecknad figur spelar Luke Skywalker.

Jag tänker inte bli konspiratorisk, men...


Jag tänker inte bli konspiratorisk, men jag kan inte låta bli att nedteckna en liten reflektion. När jag härom dagen fick detta meddelande skrattade jag gott. Så tokigt det kan bli, tänkte jag. Men nu har jag börjat fundera över hur det egentligen ligger till med den där "farlighets"-stämpeln som någon tydligen satt på min blogg.

Nätet kryllar av företag som säljer olika slags säkerhetstjänster till andra företag som är aktiva på internet. Det finns företag som åtar sig att fungera som moderatorer på större diskussionsforum. De sitter naturligtvis inte och läser igenom alla dessa tusentals kommentarer som kan publiceras dagligen på ett stort forum, utan använder programvara som reagerar på exempelvis vissa sökord med anknytning till diskussionsämnen som köparen av tjänsten  inte vill ska förekomma. Typ. 

Om man på min blogg söker på ord som bin laden, al qaida, terrorism, allah, islam, muslimer, ja, då blir det en hel del träffar. En oseriös person kan av det dra helt felaktiga slutsatser. Varför någon försåg Feedjit med en "farlighets"-stämpel  på min blogg vet jag inte, men jag har skrivit till dem och framfört mitt önskemål om att komma i kontakt med den "website rating service" de hänvisar till. Jag menar, om fler företag använder sig av samma tjänst finns det risk att jag hamnar i "deep shit".

Som sagt, jag tänker inte bli konspiratorisk, men det är klart jag undrar över en del saker som hänt. Varför slutade mitt PayPal-konto plötsligt att fungera efter flera års flitigt och problemfritt användande? Varför får jag inte ansluta mig till ett affiliateprogram som ett amerikanskt företag administrerar åt ett svenskt bolag, när svenska företag som tillhandahåller affiliateprogram gör tummen upp för min blogg? Jag skulle kunna ge ytterligare några exempel, men det får räcka så. För tillfället. 

P. Ramlee och Yuna



En hyllningssång till P. Ramlee med dagens stora stjärna i Malaysia, Yuna (Yunalis Zarai). Se tidigare blogginlägg om Yuna.

P. Ramlee (1929–1973) är en ikon inom underhållningsbranschen i Malaysia. Han var verksam som skådespelare, sångare, kompositör, regissör och producent innan han vid 44 års ålder dog av hjärtinfarkt. Under sin karriär regisserade och medverkade han i 66 filmer och skrev över 360 sånger.

tisdag 18 januari 2011

Är din blogg farlig för allmänheten?

Klicka på bilden för större format

I gårkväll tittade jag in på bloggen Taking over your mind I dess högerkolumn finns en tjänst från Feedjit som heter "Live traffic feed". Den visar vilka som nyligen har besökt bloggen, men det finns också möjlighet för besökare att registrera sig och få med en länk till sin egen blogg i feeden. Tja, varför inte, tänkte jag. Lite extra exponering på nätet kan väl aldrig skada. Jag fyllde i de nödvändiga uppgifterna och skulle slutligen skriva in URL:et till min blogg - då dök meddelandet ovan upp.

Ni som vill ha en bedömning av hur barnförbjuden och farlig er blogg anses vara kan själva gå in och testa. Men rackarns så nyfiken jag blir på anledningen till varför jag fick nobben. Förmodligen beror det på att Feedjit har lika dåligt omdöme som den person som skrev denna kommentar

Muslimsk tidning söker videokorrespondenter



Någon som drömmer om att bli videokorrespondent för en muslimsk nättidning? Nu har ni chansen. Den i USA baserade Elan, med den stolta programförklaringen "The guide to global muslim culture", strävar efter att bli ännu mer global och söker unga muslimer från hela världen som vill berätta sina historier genom ett kameraöga. Tidningen kommer under våren att genomgå en ansiktslyftning och satsningen på återkommande webbsändningar är en del i projektet.

Läs mer och anmäl ert intresse.

måndag 17 januari 2011

Ny blogg: Invandrare för Sverige


Senaste bloggen på länklistan Muslimer som bloggar är Alexander Louhichis Invandrare för Sverige Bloggen uppmärksammades i lokalpressen redan samma dag den startades och P4 Kalmar har intervjuat Alexander

TV4: Hatbrotten mot muslimer blir allt grövre



Integrationsminister Erik Ullenhag, journalisten Lena Sundström och Fazeela Selberg Zaib diskuterar hatbrotten mot muslimer med anledning av att en somalisk kvinna i Tomelilla i Skåne utsatts för stenkastning och glåpord.

Läs artikeln Stenen i ryggen blev droppen, Sydsvenskan.

Om livet i Paradiset



Muhammad Al-Munajid från Saudiarabien talar om Paradiset.

Nu på morgonen läste jag ett inlägg på en muslimblogg med rubriken Domen för att ta bort eller tunna ögonbrynen Där står att profeten Muhammed förbannade de kvinnor som plockade ögonbrynen, det var att ändra på Allahs skapelse och följa Satan som säger att "jag skall befalla dem att förvanska [och fördärva] Guds skapelse." Koranen 4:119

Sahih Bukhari skriver i hadith 832, volym 7, bok 72:

"Berättat av 'Abdullah:

Allah har förbannat de kvinnor som utövar tatuering och de som får dem gjorda på sig själva, och de som tar bort hår från sina ansikten, och de som skapar artificiella utrymmen mellan tänderna för att se vackra ut, sådana kvinnor som förändrar funktioner skapade av Allah. Varför skulle jag då inte förbanna dem som Allahs Budbärare har förbannat när det står skrivet i Allahs Bok?
"

Alltså; samla 100 muslimska kvinnor och be alla som inte plockar ögonbrynen att räcka upp en hand. Jag har en mycket bestämd känsla av att det inte blir särskilt många händer i luften. Det kan således inte bli så många muslimska kvinnor som får plats i Paradiset och risken finns att de som kommer in ser ut så här Om mannens sexuella styrka kommer att öka hundra gånger i Paradiset, så kan jag förstå att det behövs en massa unga, vackra, svartögda och ständigt jungfruliga skönheter som komplement till den lilla grupp kvinnor, mer eller mindre håriga, som lyckats ta sig igenom nålsögat.

söndag 16 januari 2011

Antikt quiz

Klicka på bilden för större format

Ett mycket vackert aktiebrev från 1899 i utmärkt skick. För ett antal år sedan såldes de av en amerikansk handlare för omkring 5000 kronor per styck. Sedan dess har betydligt fler av dessa aktiebrev kommit ut på marknaden och priset har rasat ordentligt. Jag har ett antal liggande i hyllan som är till salu, om någon är intresserad.

Jag har noll koll på antikviteter. Möjligen kan jag hamna någorlunda rätt när det gäller böcker och svensk 1900-tals konst. Och gamla aktiebrev som samlarobjekt, förstås; det har jag riktigt bra koll på. Men sådana dyker aldrig upp i SVT:s Antikrundan. För min del är den stora behållningen med programmet att försöka gissa hur mycket prylarna är värda. Det gäller även för många andra. 

Det har SVT tagit fasta på och börjat lägga ut Antikquizzet på hemsidan. Det blir ett nytt quiz varje vecka. Du får se en video med expertkommentarer om ett föremål, efter det ska du uppskatta värdet. Du får tre alternativ att välja på och sedan kommer rätt svar. Själv lyckades jag bara pricka in 6 av 10.

lördag 15 januari 2011

Wikipedia fyller 10 år


Hur skulle vi kunskapstörstande bloggare klara oss utan Wikipedia? Jag gjorde en sökning bland mina 3321 blogginlägg och såg att Wiki omnämndes 126 gånger. Men antalet länkar till Wiki på min blogg är betydligt fler än så, eftersom jag oftast länkar dit utan att skriva vart länken går. Dessutom alla dessa gånger ett kunskapsinhämtande börjat på Wiki för att fortsätta på andra sidor innan det slutligen blir till ett blogginlägg.

Men det ät inte bara lekmän som använder sig av Wiki. För ett par år sedan kom det artiklar som hävdade att över hälften av  läkarna i USA använda sig av Wiki i sin yrkesutövning. Det sades också att den medicinska informationen på Wiki i stor utsträckning var tillförlitlig. Men den typen av kunskapssökande är inget som svenska Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd rekommendrar våra läkare, tvärtom, det kan sluta med en varning

Det gäller naturligtvis att alltid vara källkritisk, speciellt på internet, men jag vill ändå utbringa ett fyrfaldigt leve för Wikipedia på 10-årsdagen: Hipp, hipp. Hurra! Hurra! Hurra! Hurra!

Världens största samarbete fyller tio Upsala Nya Tidning

Bloggens 10 i topp

De mest besökta sidorna 17 december 2010 - 15 januari 2011.

1. Muslimer som bloggar (2)
2. Ring, klocka, ring...
3. Insha'Allah
4. Idol: Grattis till guldbiljetten Gina Dirawi
5. Sean Banan: Gott nytt jul
6. SVT dokumentär: Cornelis och kärleken
7. Världens dyraste julgran
8. Livsfarligt att blogga
9. Gina Dirawi - vårt nya komikerstjärnskott
10. Mohammad Muslim Eneborg om ihsan

Längst ned på sidan kan ni alltid se de mest besökta inläggen under de senaste sju dagarna.

fredag 14 januari 2011

Islamisk modefestival 2010, Monaco



Islam, mode och kungligheter. Nu har jag äntligen börjat hitta min nisch i bloggosfären. Njut av de vackra kläderna och missa inte slutet på videon där Malaysias "first lady" sjunger duett med prins Albert II av Monaco. Fest och glamour.

Jag kan tänka mig att en och annan person anser att detta inte har något med islam att göra. Kan så vara, men det har med muslimer att göra. Och ni muslimer - handen på hjärtat; visst är det trevligare att förknippas med mode och festligheter än med Usama bin Ladin, talibaner och terrorism.

torsdag 13 januari 2011

Georg August Wallins skrifter


Målning av Robert Wilhelm Ekman, 1853, föreställande G.A. Wallin

Georg August Wallin (1811-1852) är en ny bekantskap för mig. Nja, särskilt "bekanta" har vi ännu inte blivit och om jag förstått saken rätt är han ett okänt namn även för de flesta andra svenskar. Men det ska bli ändring på det nu. Svenska litteratursällskapet i Finland och bokförlaget Atlantis planerar att ge ut Wallins skriftliga kvarlåtenskap i sin helhet; brev, dagböcker, anteckningar och skrifter - allt. Det ska bli sex band på totalt över 3000 sidor med textkritisk granskning och kommentarer. Ännu har bara det första bandet (recension) om studieåren och resan till Egypten utkommit.

G.A. Wallin föddes i Sund på Åland. Han började sina studier i orientaliska språk vid universitetet i Helsingfors 1829 och fortsatte under två år i S:t Petersburg med Muhammad ’Ayyad al-Tantawi (1810–1861), professor i arabiska, som lärare. Al-Tantawi hade en examen från det anrika universitetet Al-Azhar i Kairo, världens näst äldsta universitet och ett centrum för islamiska studier. I mars 1842 skrev Wallin i ett brev till al-Tantawi:

"Allt sedan jag lärt känna er och förstått styrkan i ert språk och den skönhet som finns i er litteratur har jag varit led på europeernas frivolitet och känt motvilja för deras språks kraftlöshet och sett ner på förfiningen av deras kunskaper. Jag ber blott min Herres förbarmande, att jag bleve mottagen av människorna i era länder och grundligen lära känna deras språk och den kunskap de besitter."

Tack vare ett resestipendium kunde Wallin 1843 resa till Egypten. Med Kairo som utgångspunkt gjorde han 1843-49 resor till Arabiska halvön och Sinaihalvön, Syro-Palestina och Persien. Under resorna använde han namnet Abd al-Wali och utgav sig för att vara muslim. Därmed kunde han besöka de för icke-muslimer stängda städerna Mecka och Medina, där han "fullgjorde alla de ceremonier, som tillkomma en mohammedansk pilgrim", enligt Nordisk familjebok (1893)

Wallin var en observant resenär och antecknade flitigt, bland annat om etnografiska och lingvistiska iakttagelser. Hans strapatsrika fältarbete gav honom en framstående plats bland 1800-talets europeiska utforskare av arabvärlden. År 1849 besökte han London och presenterade Notes Taken During a Journey through Part of Northern Arabia in 1848 för Royal Geographical Society. Wallins forskargärning omnämns av samtida och senare experter som jämnbördig med arbeten av den legendariske Richard Francis Burton Nordisk familjebok (1893) ger följande omdöme om Wallin:

"Måhända ingen europeisk forskare hade såsom han genomrest det inre af Arabien, lefvat sig in i beduinernas lif och egt hans lefvande insigt i deras språkdialekter. Nya och värdefulla för geografien voro hans uppgifter om det inre Arabien. Hans språkvetenskapliga arbeten visa en allsidig och öfverlägsen kännedom af arabiskan och dess litteratur."

Tillbaka i Helsingfors blev han 1851 professor i orientaliska språk. Året därefter avled han. På grund av sin hastiga död hann Wallin själv endast med att publicera en bråkdel av sitt omfattande material och mycket av hans forskningsarbete föll i glömska.

onsdag 12 januari 2011

Får en muslim se ut hur som helst?


Det är med muslimer som med bofinkar [1] - de kan se ut hur som helst. Jag hade visserligen mina aningar om att så var fallet redan innan jag besökte Muslims Wearing Things, men nu har jag fått det definitivt bekräftat.

Det finns möjlighet för besökarna  att själva bidraga med bilder till sajten. Naturligtvis ska de först godkännas. Själv skickade jag iväg denna bild Vi får se om den dyker upp i sinom tid [2].

[1] En pojke studerade ivrigt fåglarna utanför köksfönstret.
- Pappa, vad är det där för fågel?

Pappan, som var djupt försjunken i sin morgontidning, svarar:
- Det är en bofink.

Efter en stund frågar pojken igen:
- Pappa, vad är det där för fågel?
- Det är en bofink.

När pojken för femte gången får samma svar frågar han:
- Pappa, får en bofink se ut hur som helst?

[2] I sinom tid; så småningom, förr eller senare, tids nog, när tiden är inne.

40 sufi-serier


Klicka på bilden för att se boken i helskärmsläge.

Arif & Ali’s Blog har under två års tid publicerat seriestrippar för att "illustrera de eviga andliga sanningarna i islams lära", som de uttrycker det. Nu har serierna samlats i boken 40 Sufi Comics. På deras blogg kan du kan gratis ladda ner boken som pdf-fil eller läsa den online här ovan.

100 dagar med sverigedemokraterna



Statsminister Fredrik Reinfeldt om sverigedemokraterna.

Sommaren 2010 försökte sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson sälja sin TV på en auktionssajt, som protest mot att SVT utestängde honom från valrörelsens avslutande partiledardebatt. Åkesson lät meddela att han även hade för avsikt att säga upp sin tv-licens. Många tyckte att han också kunde sluta läsa dagstidningar, så slapp han trassla till sin världsbild med besvärande information.

Som alla vet kom SD in i riksdagen. Nu har SVT gjort en dokumentär om partiets första 100 dagar i riksdagen Dokumentären sänds klockan 20.00 i SVT1 i kväll, med två repriser i morgon i samma kanal. Jag förutsätter att programmet även kommer att finns tillgängligt på SVTPlay.

Sveriges Radio har sänt det första avsnittet i en dokumentärserie med namnet Riksdagen 100 dagar.

tisdag 11 januari 2011

Oljeproduktion i Ghana



Den 15 december 2010 öppnade Ghanas president John Evans Atta Mills kranen för landets oljepumpar.

Pratade just med min dotter på telefon, hon berättade att en av hennes mammas systrar i Ghana hade dött. Vi kom att prata om medellivslängden i Ghana och Sverige Jag googlade fram att den 2008 var 56,6 år i Ghana, jämfört med 81,2 i Sverige. Världens orättvisor består.

Efter samtalet började jag kolla upp lite nyheter från Ghana, det var ett tag sedan sist. Tidigare var mina tankar dagligen hos släkt och vänner i Ghana, numera blir det allt mer sällan. Samma sak med min dotter, hon har fullt upp med livet här hemma.

Från att tidigare varit världens största exportör av kakao, och en av de större guldproducenterna i världen, började Ghana 15 december förra året exploatera sina oljefyndigheter. I en rapport från Reuters, "Risk to watch in Africa 2011", uttrycks farhågor om att uppkomsten av korruption i Ghana kan medföra en allvarlig risk för utländska intressenter:

"Fram till nu har det västafrikanska landet haft ett gott rykte för sin öppenhet, men politikerna är fortfarande oeniga om hur man ska använda intäkterna från sina Jubilee Field/.../fördjupad korruption skulle ta glansen av vad som har setts som en av Afrikas ledande framgångshistorier."

Jag kan bara hoppas att inkomsterna från Ghanas oljeproduktion kommer landets folk till godo och inte hamnar i fickorna på korrupta politiker och utländska affärsmän. Men jag är långt ifrån övertygad om att det blir som jag hoppas. Tyvärr.

Livsfarligt att blogga



För ett par dagar sedan skrev jag ett inlägg där jag hävdade att enligt nya vetenskapliga rön borde jag ha goda förutsättningar att få uppleva min 90-årsdag. Nu är jag inte lika säker längre. Det faktum att jag skriver detta inlägg kan dramatiskt bidraga till en ökad risk att jag dör i förtid. Kolla in videon så förstår ni varför.

Källa: SVT

måndag 10 januari 2011

SVT dokumentär: Cornelis och kärleken



Ur dokumentären Cornelis och kärleken som nyligen sändes på SVT. Hela filmen kan ses på nätet till och med 9 februari 2011.

Min dotter var 9-10 år när hon första gången hörde mig spela en samlingsskiva med Cornelis Vreeswijk Hon blev omedelbart förtjust i visan om Veronica, som hon ville lyssna till gång efter gång.

Själv gick jag i åttonde klass när jag första gången hörde talas om Cornelis. Det läsåret hade vi en bohemisk lärarvikarie från Stockholm som klassförståndare. Vi hade varit på klassresa till Uppsala, där han en gång studerat. Under bussfärden hem till Bollnäs berättade jag för honom att när vi kom hem skulle jag och ett gäng kompisar till Bollebergstjärn för att fira gökotta Han frågade om vi brukade sjunga under natten medan vi väntade på att få höra göken gala framåt morgontimmarna. Jorå, det brukade vi göra.

- Jag ska skriva ner texten till en bra sång, sa han.

Han gick till sin plats i bussen och plockade fram papper och penna. Efter ett tag kom han tillbaka med texten till Ballad på en soptipp Han sjöng den för mig och jag försökte lägga melodin på minnet.

söndag 9 januari 2011

Raska apostlahästar ger längre liv



Nancy Sinatra: These boots are made for walking

Jag är född i världens näst största stad. Åtminstone var den det innan diverse kommunreformer genomfördes. Den största staden i världen var Kiruna, men Bollnäs kom på andra plats. Nu syftar jag naturligtvis på städernas yta, inte på folkmängden.

Det var således stora avstånd i min barndomsstad. Mina föräldrar hade ingen bil och bussförbindelserna var urusla. Det blev till att gå eller cykla om jag skulle någonstans. Ett besök hos en kompis kunde innebära en cykeltur på 1-2 mil. Inget konstigt med det, det var så det var. Under långa perioder saknade jag cykel och då fick jag använda apostlahästarna [1].

När jag flyttade till Sveriges fjärde största stad (nu syftar jag på folkmängden, inte ytan), Uppsala, upplevde jag den som liten. Det mesta fanns inom räckhåll för en kort promenad eller en cykeltur. Bussförbindelserna var riktigt bra om man blev tvungen att förflytta sig längre sträckor. När jag kom till Uppsala ansågs stadsdelen Eriksberg vara "världens ände". Dit cyklade jag på 10 minuter från centrum. Om jag bott kvar i Bollnäs hade jag förmodligen blivit tvungen att göra som alla andra för att kunna sköta ett arbete och andra nödvändigheter i livet; ta körkort och köpa bil. Men i Uppsala har jag klarat mig alldeles utmärkt med ett par friska ben och eventuellt ett busskort. Så det har blivit mycket gående och cyklande i mitt liv. Det har jag fortsatt med till dags dato [2].

På Akademiska sjukhuset gjorde jag för några år sedan ett fysiskt arbetsprov på testcykel och hade konditionsvärden som var mycket bra för min ålder. Det har jag mitt gående att tacka för. Enligt olika vetenskapliga undersökningar kan gåendet leda till ett längre liv. Men det gäller inte främst att gå mycket, det gäller att gå fort.

En fransk undersökning förra året visade att äldre personer som går långsamt har tre gånger ökad risk att dö i hjärt-kärlsjukdomar jämfört med personer som går fortare. Det gäller alltså att hålla ett högt gångtempo om man vill leva länge. Under den gångna veckan presenterade Dagens Medicin en sammanställning av nio studier som visar att en förhållandevis hög gånghastighet är kopplat till ökad livslängd.

Vid varje arbetstillfälle går jag året runt totalt sex kilometer till och från jobbet. Det blir närmare åtta mil per månad. Utan att på något sätt ta i går jag i dag över två meter på en sekund. Om jag vid 75 års ålder tar i lite extra och kan gå minst 1,2 meter på en sekund, vilket inte borde vara orimligt efter livslång träning, har jag en exceptionellt stor möjlighet till lång överlevnad. Studierna visade att sannolikheten var 87 procent att de manliga 75-åringarna med den högsta gånghastigheten skulle leva ytterligare tio år.

Om man till dessa vetenskapliga rön lägger det faktum att män i Uppsala har landets högsta medellivslängd, 80 år, finner jag det mycket troligt att jag får mottaga gratulationer på min 90-årsdag, Insha'Allah

[1] Använda apostlahästarna betyder att gå till fots, att använda benen. Uttrycket härrör från Jesu apostlar, som inte red på sina missionsresor utan gick till fots.

[2] Till dags dato betyder till dagens datum, fram till den dag som det är i dag.

lördag 8 januari 2011

Rättsskipande pinnar


I natt tittade jag in på bloggen Rodwan och läste en riktigt bra och lärorik berättelse som jag första gången hörde/läste för många, många år sedan. Den fick mig att minnas en annan historia från min barndom. Den är inte alls i klass med den hos Rodwan, men i alla fall lite klurig. Jag skriver ner den ur minnet utan krussiduller:

Fyra män var misstänkta för ett brott. Det stod utom allt tvivel att en av dem var den skyldige, men alla fyra hävdade att de var oskyldiga. Domstolen klarade inte av att reda ut vem brottslingen var och tog hjälp av en klok gammal man.

Den gamle mannen gav de misstänkta varsin pinne, alla pinnarna var exakt lika långa. Han sa:

- Gå hem och sov och kom tillbaka i morgon när ni hör tuppen gala. Ta med er pinnarna så jag kan se vem av er som är den skyldige.
- Hur ska det gå till, undrade männen.
- Enkelt, sa den gamle mannen. Pinnen som tillhör den skyldige kommer under natten att växa fem centimeter.

Männen gick hem med sina pinnar. Den skyldige hånskrattade för sig själv och tyckte den gamle mannen var en riktig dumskalle. Det blir en lätt sak att komma undan rättvisan, tänkte han, och bröt av sin pinne med fem centimeter.

Jag avslutar där. De allra flesta besökarna på bloggen förstår hur berättelsen slutar, utan att jag behöver skriva dem på näsan.

fredag 7 januari 2011

Ortodox jul



SVT om ortodoxt julfirande 2007.

I gårkväll besökte jag en grekisk restaurang. Jag satt i en avskild avdelning där även personalen brukar sätta sig ner en stund för att äta eller vila. TV:n stod på och nyheterna från Grekland visade julfirandet i olika delar av landet. Och hur kommer det sig att ortodoxa kristna firar jul vid denna tid? Jo, ortodoxa kyrkor följer fortfarande den julianska kalendern, som för närvarande skiljer sig 13 dagar mot den gregorianska kalendernOrtodoxa kyrkans hemsida kan ni läsa Om innebörden av jultidens festdagar

Grekisk ortodoxa biskopen Kyprianos av Oreoi var sommaren 2010 på besök i Sverige och gjorde bland annat en visit hos församlingen i Uppsala och vid Heliga Philothei ortodoxa kloster utanför Enköping.

torsdag 6 januari 2011

Amerikan med dragspel i Afghanistan



Journalisten Gregory Warner tog med sig dragspelet på en resa till Afghanistan år 2007. Han hoppades musiken skulle hjälpa honom när hans reseparlör inte räckte till. Dragspelet visade sig vara en bättre brobyggare än han någonsin kunnat föreställa sig.



Gregory Warner berättar för RadioLab om sin resa i Afghanistan och om den populäre sångaren Ahmad Zahir - Afghan Elvis.

Kycklingexperiment nr. 13



En film från LeMob

Egypten: Kristna och muslimer ber tillsammans



Al Jazeera om julförberedelserna i Egypten.

- Även om 2011 började tragiskt, känner jag att det kommer att bli ett år av efterlängtad förändring, där egyptier kommer att stå emot sekterism och enas som ett folk, säger fader Rafaeil Sarwat i Mar-Mina kyrkan i Alexandria, Egypten.

Intellektuella och aktivister har uppmanat Egyptens muslimer att i morgon besöka de koptiska kyrkorna och be tillsammans med de kristna kopter som firar Jesu födelse. Den gemensamma bönen är inte bara en handling av solidaritet och enighet, de muslimer som deltar i julmässan kommer även att fungera som "mänskliga sköldar" och förhoppningsvis genom sin närvaro förhindra ytterligare terrordåd.

- Jag vet att det kan vara farligt, men antingen lever vi tillsammans eller så dör vi tillsammans. Vi är alla egyptier, säger Cherine Mohamed, en 50-årig hemmafru.

Källa: Egypt Muslims to act as "human shields" at Coptic Christmas Eve mass Ahram Online

onsdag 5 januari 2011

Konstnären Julien "Kaalam" Breton



Den franske konstnären Julien Breton, även känd som Kaalam, använder sig av ljus, kalligrafi, graffiti, dans och musik i sin konst. Det senaste numret av den muslimska tidskriften Emel innehåller en artikel om honom. På Kaalams hemsida finns fler videopresentationer av hans konst.

Muslimer beskyddar koptiska kyrkor



CNN video till artikeln European Coptic churches on alert after attack

På nyårsaftonen utsattes en koptisk kyrka i Alexandria, Egypten, för ett terroristattentat där 21 människor dödades och över 70 skadades. En hemsida tillhörande Shumukh-al-Islam, som sägs vara ett språkrör för muslimska terrorister, har 16 koptiska kyrkor i Europa listade som möjliga mål för kommande terroristattacker.

Det befaras att ytterligare terrordåd planeras i samband med den kristna koptiska kyrkans julfirande den 7 januari. I Holland finns omkring 6000 kopter och sju koptiska kyrkor. Tre stora muslimska organisationer har erbjudet sig att hjälpa till med bevakningen av kyrkorna för att förhindra eventuella terrordåd.

"Det är upp till oss att göra det eftersom al-Qaida hävdar att de handlar i islams namn. Kristna kopter, muslimer och alla holländare har samma fiende: Terroristerna", skriver de muslimska organisationerna i ett pressmeddelande. "Vi kan inte sova lugnt med vetskapen att kristna kopter kan angripas här i Holland".

- Jag kommer att acceptera deras erbjudande som har gjort mig mycket glad, säger pastor Arsenious El Baramousy i Amsterdams koptiska kyrka.

Källa: Dutch Muslims offer to guard Coptic churches

Wikipedia om den Koptisk-ortodoxa kyrkan och Coptic Orthodox Church in Europe

Koptiska kyrkan väntar färre besökare efter bombhot Kyrkans Tidning

Första kontakten



En film från LeMob

tisdag 4 januari 2011

King Austin: Progress

Austin "King Austin" Lewis

Tidigare i dag postade jag en mix med soca party music Uppriktigt sagt, jag är inte särskilt förtjust i den där dancehall-inspirerade varianten av soca/calypso. Men visst, någon gång ibland kan det vara skönt att lyssna på och dansa till den. Jag är mer intresserad av den soca/calypso som lägger tyngden på texterna. Jag har skrivit om det tidigare i Trinidad - The land of calypso 1, Trinidad - The land of calypso 2 och - just det! - Trinidad - The land of calypso 3

För att visa att det finns en annan sida av soca/calypso än party-varianten tänkte jag lyfta fram ett exempel på den stil som betonar det sociala och politiska budskapet. Det finns massor av goda exempel genom historien och det är svårt att välja. Men jag gör det enkelt för mig och tar den, som för några år sedan, röstades fram som 1900-talets bästa calypso, Progress  från 1980 med King Austin.



Today, when I look around, in the world
What do I see
I see, footprints that man, has left on the sand
While walking through times
I see fruits of our ambitions
Figments of our imagination
And I ask myself
When will it end, when will it end
It is plain to see
Universally this planet is not bountiful as it was
Simply because, in excess for success
Nothing stands in man's way
World Rivers run dry
Soon the birds won't fly, the mountain will be no longer high
And when I really think of it I does wonder why

Här finns hela texten och en kort intervju

Trinidad karneval 2011 - Soca Mix




Under julen var det musikstilen parang som kunde höras över allt på Trinidad. Från nyår och fram till karnivalen 7-8 mars är det soca, den moderna varianten av calypso, som härskar. Vi som sitter insnöade här uppe i den kalla norden får göra så gott vi kan för att skapa lite hot, hot, hot karibisk stämning.

Ovan en mix med smakprov på några av årets hetaste socasånger. Vill ni höra mer kan ni hos Soca Revolution gratis ladda ner en mix med 52 artister. Sedan är det bara att sätta full fart på gluteus maximus, stora sätesmuskeln, så alla extra kilon från julmaten flyger all världens väg. Roll your bum bum! It's soca party time!

måndag 3 januari 2011

De sista att träda in i Paradiset


Det sägs att profeten Muhammed hade humor, men att han sällan skrattade, oftast bara log. I hadithen nedan, Sahih Muslim,  bok 1, nummer 359, får sig Muhammed i alla fall ett gott skratt. Berättelsen återfinns i olika variationer i flera hadither, bland annat i Sahih Muslim,  bok 1, nummer 361

En mening hade jag svårt att översätta till bra svenska, så den fick stå kvar på engelska. Ni får gärna komma med förslag till en vettig översättning. I en annan hadith uttrycks det på följande sätt: "All this is granted to you and a similar amount besides." Abu Sahd said, "I heard him saying, 'That is for you and ten times more the like of it."

Abdullah b. Mas'ud rapporterade att Allahs budbärare (frid vare med honom) sade: Jag vet att de sista av invånarna i Elden tas ur den, och blir de sista  invånarna att träda in i Paradiset. En man kommer krypande ur elden. Då kommer Allah, den välsignade och upphöjde, att säga till honom: Gå och träd in i Paradiset. När han kommer dit förefaller det honom som om det vore fullt. Han går tillbaka och säger: Herre! Jag fann att det var fullt. Allah, den välsignade och upphöjde, säger till honom: Gå och träd in i Paradiset. Han uppfattar det som om det vore fullt. Han återvänder och säger: Herre! Jag fann att det var fullt. Allah säger till honom: Gå och träd in i Paradiset, for there is for you the like of the world and ten times like it, or for you is ten times the like of this world. Han (berättaren) sade. Han (mannen) säger: Gör Du narr av mig eller skrattar Du åt mig? Men Du är väl kungen? Han (berättaren) sade: Jag såg Allahs budbärare skratta tills hans framtänder var synliga. Och det är sagt: Dessa skall vara invånarna på den lägsta nivån i Paradiset.

Muhammed fick sig således ett riktigt gott skratt tack vare de lägst rankade i Paradiset. Men Allah skrattar väl inte åt sånt? Eller? Hadithen Sahih Bukhari, volym 1, bok 12, nummer 770 handlar också om de sista som träder in i Paradiset. Nedan finns ett kort citat ur denna relativt långa hadith.

Det finns riktningar inom islam som rekommenderar att "icke lärda" inte läser den. Inte därför att den skulle vara osann, utan därför att det är en antropomorf (människoliknande) beskrivning av Allah. När jag en gång försökte publicera den på ett muslimskt internetforum redigerades den bort.

"O, min Herre! Låt mig komma in i Paradiset." Allah kommer att säga, må Allah vara barmhärtig mot er, O, Adams son! Så förrädisk du är! Har du inte ingått ett förbund och gett löften att du inte kommer att be om något mer än vad du har fått? " Han kommer att säga, "O, min Herre! Gör mig inte till den uslaste bland Dina varelser." Allah kommer att skratta och låta honom komma in i Paradiset.